Inverteix Priorat, programació de noves accions per al foment del producte local

Inverteix Priorat, programació de noves accions per al foment del producte local

L’objectiu és fomentar la creació de sinergies entre els agents del sector, establir relacions comercials estables i impulsar el desenvolupament econòmic
04-05-2023

 

Inverteix Priorat impulsa una nova campanya per donar valor als productes locals i crear relacions comercials a la comarca

  • L’objectiu és fomentar la creació de sinergies entre els agents del sector, establir relacions comercials estables i impulsar el desenvolupament econòmic
  • En el marc d’aquesta campanya, s’ha creat un catàleg que reuneix productes fets al Priorat, una jornada per crear vincles comercials entre establiments i uns tallers de cuina amb productes locals

Inverteix Priorat, una iniciativa creada pel Consell Comarcal del Priorat, posa en marxa una nova companya per donar valor als productes locals i crear relacions comercials a la comarca, que s’inicia aquest 2023 i s’anirà executant el llarg dels pròxims anys. La finalitat és fomentar la creació de lligams i sinergies entre els diferents agents del sector, establir relacions comercials duradores i estables en el temps i impulsar el desenvolupament econòmic i local de la nostra comarca.

En el marc d’aquesta campanya, s'ha programat una sessió per crear vincles comercials entre restaurants, botigues, allotjaments i productors del Priorat, que tindrà lloc el pròxim 22 de maig de 17:45 a 21 h a la Sala Polivalent d’Escaladei. Aquesta jornada constarà d’una primera part amb xerrades inspiracionals a càrrec d’un restaurant, una botiga i un productor agroalimentari, que exposaran la seva estratègia de venda, compra i consum de productes de proximitat. A continuació, es dividiran els assistents per grups i es desenvoluparà un taller per conèixer i reflexionar sobre les problemàtiques i les solucions de cada membre de la cadena de consum dins el Priorat, amb la finalitat d’extreure’n unes conclusions i proposar solucions per fer-hi front. L’acte acabarà amb un piscolabis a peu dret amb productes de proximitat.

Les inscripcions a aquesta jornada ja estan obertes, i hi poden participar restaurants, bars, botigues, productors agroalimentaris i públic general. Per a més informació podeu contactar amb el Consell Comarcal del Priorat:

Roger Fernández

rfernandez@priorat.cat

977 830 119 

Cartell

 

També, dins d'aquesta campanya, s’han desenvolupat un seguit d’accions, com ara el ‘Catàleg de productes fets al Priorat’ (properament estarà l’enllaç disponible), un recurs informatiu dirigit a bars, restaurants, botigues, cases rurals i altres establiments, per proporcionar informació sobre els productors i elaboradors agroalimentaris de la zona. L’objectiu és donar a conèixer els productors agroalimentaris als establiments del Priorat per promoure els circuits curts de comercialització i en conseqüència, apropar els productes locals al consumidor final.

Finalment, s'ha desenvolupat un cicle de tallers de cuina tradicional amb productes de proximitat per donar a conèixer plats típics del Priorat que han caigut en l’oblit. Les cuineres Maria Bartolomé de La Fonda la Figuera, Maria Victòria Masip de El Racó del Priorat i Gemma Peyrí del “xiringuito de Porrera” han mostrat com elaborar plats típics de la comarca, com ara el Potaco, el conill amb caragols, el menjar blanc, el corder, les crestes de la figuera, les mandonguilles amb albergínia o els ous de frare. Durant anys, aquestes 3 gastrònomes van dedicar-se a recuperar i mantenir les receptes de les seves àvies i mares. Es van complementar els tallers amb un tast-tertúlia on es van degustar productes de la comarca i es va comptar amb l’assistència de productors de la zona.

El Priorat és una comarca rural i la seva economia es basa en el sector primari i en la xarxa de petits emprenedors que treballen la terra o gestionen petits comerços i establiments. Per aquesta raó, el Consell Comarcal del Priorat treballa des de fa anys per fomentar l’economia circular a la comarca i la revalorització de recursos i productes propis. Les noves accions d’Inverteix Priorat en són un clar exemple.

 

Sobre Inverteix Priorat

Inverteix Priorat és una marca de sensibilització alimentària i de consum responsable impulsada pel Consell Comarcal del Priorat. L’objectiu d’aquesta iniciativa és fomentar el petit comerç local i la compra de productes locals, tant produïts com elaborats a la comarca.

 

Sobre el PECT Pobles vius i actius

El Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) Pobles vius i actius lluita contra el despoblament de les àrees rurals a través de la innovació social i l’especialització intel·ligent. Està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació. En el marc d’aquest projecte, el Consell Comarcal del Priorat desenvolupa un seguit d’accions per donar valor als productes locals i crear relacions comercials a la comarca. Aquest projecte també compta emb el cofinançament de la Diputació de Tarragona.