Arrenquen les primeres jornades gastronòmiques de la Cuina del Paisatge del Priorat
Arrenquen les primeres jornades gastronòmiques de la Cuina del Paisatge del Priorat

Tot a punt perquè aquest cap de setmana és doni el tret de sortida a les primeres jornades gastronòmiques de la Cuina del Paisatge del Priorat, una iniciativa que vol posicionar la gastronomia prioratina com a patrimoni cultural i emocional. Sota el lema “La cuina del Priorat és paisatge a taula”, el programa uneix cuina, tradició i identitat col·lectiva.
Més de 20 establiments de restauració de la comarca oferiran plats elaborats, menús o tapes amb producte local, receptes tradicionals i reinterpretacions contemporànies. Una proposta que posa en valor la transmissió oral i l’herència culinària femenina.
Les jornades són també un homenatge als productors i cuiners del Priorat: des de les cooperatives que elaboren vins, olis i fruits secs fins a les petites fleques de poble i els productors de formatges artesans de temporada. La proposta de la cuina del paisatge agrupa cuiners tradicionals, que mantenen viu l’ADN de la comarca, i restauradors amb noves tendències que recuperen i reinventen el patrimoni culinari per fer-lo atractiu a nous públics. Així es reconeix la cuina, els productes i el paper fonamental de les persones que hi ha al darrere.
Aquestes jornades gastronòmiques tindran lloc de l’11 d’octubre al 8 de desembre en diversos municipis del Priorat. Paral·lelament a les jornades, hi ha altres actes destacats com el Tasta Porrera, la Festa del Vi Novell del Celler Masroig, la Fira de Sant Andreu de Falset i les Festes de l’oli nou de la Bisbal de Montsant, la Serra d'Almos i la Fira de l’oli Baronia de Cabacés.
L’objectiu de les jornades és reconèixer i donar visibilitat a la cuina del Priorat, sincera, humil, arrelada al territori i fidel al calendari del camp. La gastronomia del Priorat neix del paisatge i acaba al plat: amb l’oli com a pilar fonamental, amb plats tradicionals que han passat de mares a filles i amb productes que s’han trobat sempre al rebost de casa.
Són dies per reivindicar els plats de memòria (truita amb suc, conill amb cargols, potaco, pa amb vi i sucre) i de la seva vigència avui. També s’hi dóna protagonisme a la rebosteria conventual, els fruits secs i els vins rancis o dolços com a trets distintius.
“Parlar del que mengem és parlar de qui som i d’on venim. La cuina és el fil que cus paisatge, història i comunitat,” assenyala l’organització.
El projecte de turisme sostenible Priorat-Montsant-Siurana, mosaic agrari mediterrani
Les jornades gastronòmiques de la Cuina del Paisatge del Priorat són una de les accions incloses en el projecte de turisme sostenible Priorat-Montsant-Siurana, mosaic agrari mediterrani.
Aquest projecte, finançat pel Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico del govern de l’Estat espanyol, contempla, també, la creació d’un pla de millora de la competitivitat de la Ruta del vi i de l’oli, la construcció d’una xarxa de miradors del paisatge agroforestal de la comarca, la renovació de la marca de la destinació i la millora dels circuits curts de comercialització del producte agrari.
Per aconseguir desenvolupar totes les accions de forma positiva, el projecte Priorat-Montsant-Siurana, mosaic agrari mediterrani, ha cercat la col·laboració i complicitat dels principals agents polítics i socials de la comarca. En aquest sentit, formen part del projecte el Consell Comarcal del Priorat, la DOQ Priorat, la DO Montsant, el Consorci de la Serra de Llaberia, Priorat Enoturisme, Prioritat i Pimec. Així mateix, també té el suport del Parc Natural de la Serra de Montsant i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.