Més de 10.000 persones s’acosten a l’energia sostenible amb el projecte educatiu ‘Gara OpenLAB’
Més de 10.000 persones s’acosten a l’energia sostenible amb el projecte educatiu ‘Gara OpenLAB’

Més de 10.000 persones han experimentat i après sobre sostenibilitat energètica gràcies a “Gara OpenLAB”, una iniciativa impulsada per l’IREC amb la col·laboració de la FECYT del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades. El projecte s’ha dut a terme entre juliol de 2024 i juny de 2025 i ha comptat amb exposicions, esdeveniments, maletes interactives, sessions formatives per al professorat i manuals didàctics específics.
“Gara OpenLAB” ha visitat 32 centres educatius de les quatre províncies catalanes, apropant la sostenibilitat energètica a 700 estudiants de primària, secundària i educació especial. A més, 59 docents s’han format per continuar treballant aquesta temàtica a les aules mitjançant recursos didàctics innovadors.
L’exposició itinerant ha rebut més de 8.200 visites, i unes altres 1.300 persones han conegut el projecte a través d’esdeveniments i activitats paral·leles. En total, més de 10.200 persones han participat en aquesta experiència pionera.
El cor del projecte són les maletes interactives, dissenyades per experimentar de forma pràctica conceptes clau com l’eficiència energètica, el confort tèrmic o la qualitat de l’aire. Aquestes maletes, juntament amb manuals didàctics adaptats a cada etapa educativa, han permès portar la ciència i la tecnologia energètica a tot tipus de centres, inclosos els situats en entorns rurals. Per al seu desenvolupament, l’IREC ha comptat amb la col·laboració d’experts en didàctica d’Eduxarxa i de la Universitat de Barcelona (UB), garantint la qualitat pedagògica dels continguts.
“Amb ‘Gara OpenLAB’ hem aconseguit que milers d’estudiants, docents i famílies experimentin de forma pràctica la ciència que impulsa la transició energètica. Volem que cada persona entengui el seu paper clau per assolir un futur més sostenible”, afirma Anna Magrasó, impulsora de la iniciativa a l’IREC.
Des de l'organització del projecte consideren que ha estat molt important comptar amb la col·laboració activa d’agents del territori com l’OCTE del Priorat (Tarragona), la iniciativa Almia i l’Ajuntament d’Almatret (Lleida) per apropar les maletes a l’entorn rural de les dues províncies, així com la col·laboració estratègica amb el CRP del Baix Camp i el Departament d’Educació de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat. A més, aquest projecte ha comptat amb el suport institucional de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), l’Institut Català d’Energia (ICAEN), l’Associació de Micropobles de Catalunya i la Paeria de Balaguer.
Sobre l’IREC
L’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) és un centre públic de recerca adscrit al Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, en el que també participa el Departament de Recerca i Universitats, reconegut com a centre CERCA i acreditat com a centre TECNIO. Creat l'any 2008, té com a objectiu contribuir al desenvolupament sostenible de la societat i augmentar la competitivitat del teixit industrial en el sector energètic. El centre desenvolupa recerca d'excel·lència a mitjà i llarg termini, la innovació i el desenvolupament de nous productes tecnològics i la disseminació de coneixement rellevant per la ciutadania.