El Consell Comarcal del Priorat rebutja, una vegada més, el transvasament del Siurana cap a Riudecanyes

El Consell Comarcal del Priorat rebutja, una vegada més, el transvasament del Siurana cap a Riudecanyes

Així mateix, des de la comarca es reclama que es retiri la demanda judicial interposada contra els activistes per la defensa del riu
06-05-2025

El Consell Comarcal del Priorat veu amb preocupació la decisió de la comissió de desembassament del pantà de Riudecanyes d’extreure 1,03 hm3 d’aigua del Siurana per enviar-la a l’embassament del Baix Camp en les properes setmanes. Aquest traspàs d’aigua tornaria a deixar el pantà de Siurana sota mínims, mentre Riudecanyes gairebé arribaria al 80% de la seva capacitat. 

És per això que reclamem, una vegada més, la fi del transvasament del riu cap a l’embassament de Riudecanyes. La comarca del Priorat necessita aquesta aigua. Hem patit molt durant aquests darrers anys a causa de la sequera i creiem que la solució passa per accelerar els projectes que han de garantir que els regants del Camp de Tarragona accedeixin a l’aigua sense haver de dur a terme transvasaments entre conques, una pràctica del tot prohibida a la normativa europea vigent. A més, deixar el pantà de Siurana a uns nivells tan baixos suposa també que l’aigua que queda a la comarca sigui de molt mala qualitat, i, cal que recordem, que hi ha quatre pobles del Priorat que beuen directament del pantà.

De la mateixa manera, considerem que cal posar fi a la judicialització d’aquesta situació. El Consell Comarcal del Priorat demanem que es retiri, d’una vegada per totes, la demanda interposada contra els activistes que van actuar, de manera simbòlica, en defensa del riu Siurana i que s’està fent servir com a mesura coercitiva per desmobilitzar el moviment reivindicatiu comarcal.

D’altra banda, valorem positivament posicionaments clars com el de l’Ajuntament de Riudoms, que s’ha compromès a no fer servir l’aigua de Riudecanyes perquè ja compten amb connexió amb l’aigua de l’Ebre a través del Consorci d’Aigües de Tarragona. Des del Priorat, animem d’altres ajuntaments a fer el mateix.

Així mateix, instem l’Agència Catalana de l’Aigua (Generalitat de Catalunya) i la Confederación Hidrográfica del Ebro (Gobierno de España) a recuperar els espais de debat i trobada per tal d’aconseguir un pla integral per a la conca del riu Siurana que abordi, per la via del diàleg, totes les necessitats del territori de manera sostenible.

L’any 2022 es va fer el darrer desembassament i hem hagut de fer front a tres anys de crisi que han malmès el nostre fràgil sector agrícola i han obligat els pobles a beure fang. L’aigua del Siurana és essencial per al desenvolupament econòmic i social basat en el paisatge i els recursos propis de la nostra comarca. Aquest espoli s’ha d’acabar.