El Consell Comarcal del Priorat demana la retirada de les sancions imposades pel radar de Riudecols i l'inici d'una campanya informativa

El Consell Comarcal del Priorat demana la retirada de les sancions imposades pel radar de Riudecols i l'inici d'una campanya informativa

La petició s'ha adreçat a la subdelegació del Govern a Tarragona mitjançant la carta que podeu llegir a continuació
06-02-2012

Des de fa alguns dies, el Consell Comarcal del Priorat i els seus responsables institucionals no deixem de rebre mostres d’indignació ciutadanes arran de sancions de trànsit derivades del radar de la recta de Riudecols, a la carretera N-420. El fet és que aquest radar, que durant anys s’havia disparat als 100 km/h, d’un temps ençà s’activa quan se superen els 80 km/h. 

La indignació ciutadana té diverses explicacions. 

D’una banda, als ciutadans se’ls fa difícil de determinar quines raons han portat els tècnics de Trànsit a decretar la reducció de velocitat a 80 km /h en una recta que, possiblement, sigui una de les millors de la N-420.

D’altra banda, els ciutadans lamenten el que consideren una deficient senyalització.

Tot plegat explica que molts prioratins hagin començat a rebre nombroses multes que, en segons quins casos, en sumen tres, quatre i cinc. La gent s’ha espantat. 

La majoria de ciutadans sabien de l’existència d’aquest radar però d’allò que no eren conscients –possiblement pel costum i les raons prèviament esmentades– era que s’hagués variat el límit de velocitat d’un dia per l’altre i sense cap anunci ni campanya de conscienciació prèvia.

Trànsit pot dir que els límits de velocitat són modificables i que cal que els conductors estiguin alerta de les senyals. Potser sí. Però també és cert, com ja han dit alguns alcaldes, que no deixa de ser xocant que cada cop que, a l’entrada de Barcelona, hi ha un canvi de velocitat se’n parli de manera àmplia, s’emetin comunicats i anuncis i, fins i tot, es plantegin moratòries d’adaptació, mentre que en d’altres llocs modificacions substantives com aquesta no es publicitin de cap manera, per senzilla que sigui. Vet aquí el greuge. 

Així doncs, allò que des del Consell Comarcal del Priorat voldríem demanar-los són diverses coses:

  1. Que retirin les sancions imposades fins ara i s’iniciï una moratòria en paral·lel a una campanya informativa prèvia, de la mateixa manera que, per exemple, s’ha fet les últimes setmanes en determinats accessos de Barcelona.
  2. Que reconsiderin la utilitat d’aquesta reducció a 80 km/h.
  3. Que reconsiderin la senyalització actual d’aquest radar i valorin si n’és la convenient i adequada.
  4. Que tinguin en consideració que hi ha ciutadans que acumularan tal quantitat de sancions que, a la pràctica, i en el moment actual de crisi econòmica, poden generar situacions personals d’una certa gravetat. 
  5. Que d’ara en endavant, comuniquin oportunament aquesta mena de modificacons en la senyalització, de la mateixa manera que es fa i s’ha fet en d’altres ocasions arreu de Catalunya. 

César López President del Consell Comarcal del Priorat