Vuit parelles i una cinquantena d’establiments i entitats del Priorat van prendre part del programa Voluntariat per la llengua (VxL) l’any 2019

Vuit parelles i una cinquantena d’establiments i entitats del Priorat van prendre part del programa Voluntariat per la llengua (VxL) l’any 2019

El Consorci per a la Normalització Lingüística i el Servei Comarcal de Català del Priorat fan una crida per incrementar el nombre de voluntaris en la modalitat virtual, l’única en actiu arran de la situació d’excepcionalitat provocada per la COVID-19
10-07-2020

El Voluntariat per la llengua (VxL), programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha format més de 144.000 parelles lingüístiques des de l’inici del programa l’any 2003 fins al desembre de 2019.

En el cas del Priorat, el passat 2019 van ser 16 persones, 8 parelles, les que van prendre part en aquest programa, en el qual també col·laboren 46 establiments i 5 entitats de la comarca. L’objectiu del VxL és facilitar la conversa en català en un context distès a persones que en tenen coneixements bàsics per adquirir-ne més fluïdesa. Per aconseguir aquest objectiu, es fan trobades d’almenys una hora setmanal durant deu setmanes amb persones que parlen el català. A més, des del 2017 hi ha la possibilitat de conversar per videoconferència, en la modalitat virtual del VxL. De fet, i mentre duri la situació d’excepcionalitat arran de la COVID-19, la modalitat virtual és l’única en actiu aquest 2020. 

En aquest sentit, el Consorci per a la Normalització Lingüística i la seva delegació al Priorat fan una crida per incrementar el nombre de voluntaris de la modalitat virtual (i també de la modalitat presencial per quan aquesta es pugui reprendre). Les persones que ja hagin participat en la modalitat presencial poden passar-se a la modalitat virtual escrivint un correu electrònic a vxl.reus@cpnl.cat. En el cas de participar per primer cop al programa, tant l’aprenent com el voluntari s’han d’inscriure a través del web vxl.cat/participa-hi i, un cop constituïda la parella, un dinamitzador o dinamitzadora del CPNL els ofereix atenció personalitzada mentre dura el voluntariat. L’equip de dinamitzadors s’encarrega de formar les parelles segons la disponibilitat horària i geogràfica, d’orientar i resoldre les consultes, de proposar-los activitats i de vetllar per la continuïtat de la parella establerta.

A més, la Direcció General de Política Lingüística i el CPNL posa al seu abast materials dissenyats per afavorir la conversa: temes per parlar, la col·lecció ‘Parlem tu i jo’, les activitats ‘Llegir per parlar, llegir per aprendre’, etc. Tots els participants reben el carnet de VxL que els ofereix avantatges en equipaments culturals i en establiments. En acabar les trobades, tant aprenents com voluntaris reben un certificat de participació.

Un programa ben valorat pels usuaris

La valoració dels usuaris del programa, tant en la modalitat presencial com virtual, és molt alta. El 99,75 % recomana el VxL a les persones que volen aprendre català i el 88,5 % dels aprenents manifesta haver millorat la capacitat de parlar-lo després d’haver-hi participat. Destaca l’alt grau de satisfacció amb l’experiència del voluntariat (4,47 sobre 5) i l’alta puntuació en l’atenció rebuda (4,56 sobre 5) per part del CPNL.

Un índex de l’eficàcia del VxL és el pas de persones aprenentes a voluntàries perquè han assolit un alt grau de destresa i fluïdesa en llengua catalana i han decidit continuar en el programa per ajudar nous aprenents.

Nova campanya publicitària a la tardor

La Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística preparen una nova campanya publicitària del VxL que, per primera vegada, protagonitzaran participants reals en el programa. La campanya inclou una producció d’espots televisius i falques publicitàries i una exposició per donar a conèixer el programa que itinerarà per diversos espais a partir de la tardor.