Una delegació letona i una romanesa visiten el Priorat per conèixer projectes desenvolupats amb el programa Leader

Una delegació letona i una romanesa visiten el Priorat per conèixer projectes desenvolupats amb el programa Leader

28-11-2013
Leader.jpg

Una delegació letona i una delegació romanesa visiten aquests dies el Priorat en el marc d’un programa d’intercanvi internacional entre territoris que han dut a terme i desenvolupen projectes recolzats pels ajuts Leader. El programa d’ajuts Leader té per objectiu contribuir al desenvolupament de l’economia a les zones rurals, un programa que en el cas del Priorat ha estat i es manté com una de les eines més eficaces i de major transcendència per a la diversificació i enfortiment de la seva economia.

La vista d’aquestes dues delegacions es va iniciar la tarda de dimecres. D’acord amb el programa establert, en primer lloc es va dur a terme una aproximació al procés d’implementació del programa Leader a Letònia, Romania i Catalunya, així com una presentació del Consorci Leader Priorat-Baix Camp. 

A continuació, es va iniciar una ruta per la comarca, que ha prosseguit aquest dijous, per conèixer de primera mà diferents projectes que han estat subvencionats amb aquest ajut europeu. 

En el cas del Priorat, les visites s’han centrat en cellers i en establiments de restauració i allotjaments, negocis que des de l’inici del programa Leader han acaparat bona part d’aquests ajuts. De fet, com apunta el president del Consell Comarcal del Priorat i del Consorci Leader Priorat-Baix Camp, Joan Carles Garcia, “en els darrers anys el Priorat ha fet de l’aposta per l’agricultura, els productes de qualitat i la promoció del turisme eixos del seu model de desenvolupament”.

El Leader, una eina vigent

En el marc de les convocatòries 2009-2012 del Leader, i d’acord amb dades recopilades a setembre d’aquest 2013, són 82 els projectes del Priorat aprovats. Aquests projectes impliquen una inversió de prop de 10,9 milions d’euros, dels quals uns 2,75 milions són subvencionats per aquest programa d’ajuts.

La major part dels projectes aprovats, 56, són per a la millora dels processos de transformació i comercialització de productes agraris. 18 més corresponen al foment d’activitats turístiques i 8 s’encaren a la creació i desenvolupament de microempreses.

Una de les derivades del manteniment de la inversió en iniciatives de desenvolupament del territori s’exemplifica en la creació i consolidació de llocs de treball. D’acord amb les dades que disposa el Consorci Priorat-Baix Camp, els projectes aprovats en les convocatòries 2009-2011 del programa Leader han permès la creació de 62 llocs de treball i la consolidació de 106 llocs de treball més, llocs de treball que s’han repartit pràcticament a parts iguals entre homes i dones. Joan Carles Garcia, president del Consell Comarcal del Priorat i del Consorci Leader Priorat-Baix Camp, recordava que “aquestes són xifres que cal tenir molt en compte, perquè són indicadors directes de la importància que tenen aquest tipus d’ajuts, més enllà de la generació de riquesa i d’altres externalitats positives”.