Serveis per Emprendre al Priorat

Serveis per Emprendre al Priorat

El Consell Comarcal és l’entitat de la Xarxa Emprèn que treballa per al foment de l’emprenedoria en aquest territori
29-02-2024

El Priorat és una comarca situada al bell mig de la Serralada Prelitoral Catalana, a cavall entre el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i les Terres de Ponent. Limita amb el Baix Camp, la Ribera d'Ebre, les Garrigues i la Conca de Barberà.

És una comarca muntanyosa i de relleu molt accidentat, caracteritzada pel mosaic agroforestal que dibuixa l’activitat agrícola, majoritàriament vitivinícola i oleica, i els espais naturals protegits del nord i del sud de la comarca, el Parc Natural de la Serra del Montsant i l’Espai Natural Protegit de la Serra de Llaberia.

La comarca la componen 23 municipis amb 26 nuclis de població, i l’any 2022 acumulava una població total de 9.238 habitants. Únicament Falset supera el miler d’habitants (2.740), i només Cornudella de Montsant (978) i Marçà (593), els 500 habitants.

Tot i que la viticultura és un dels principals sectors econòmics a la comarca, el turisme, el comerç i l’agricultura també destaquen com a activitats econòmiques importants.

El Consell Comarcal del Priorat fa temps que treballa per a l’enfortiment de l’emprenedoria en aquest territori, amb una gran diversitat de serveis orientats a fomentar la creació d’empreses i el foment de la cultura emprenedora.

Actuacions realitzades

En els darrers cinc anys, fins a 250 persones han estat ateses per aquesta entitat a l’hora de posar en marxa el seu projecte emprenedor. Entre les actuacions realitzades, destaquen els serveis d'informació i orientació per a la creació d’empreses, les accions de formació (que tenen com a objectiu millorar els coneixements i les habilitats en matèria de planificació i gestió empresarials), així com les sessions de foment de la cultura emprenedora. A més, durant els primers anys, es realitza un seguiment tècnic -individual i presencial- a aquelles iniciatives que hagin rebut el suport d'alguna entitat col·laboradora per a la realització dels seu pla d'empresa, contribuint així a la consolidació del teixit empresarial del territori.

És amb aquest objectiu, que el Consell Comarcal del Priorat també treballa intensament en l’anàlisi de necessitats del teixit empresarial a la comarca, realitzant-ne periòdicament informes que serveixen per detectar-hi noves oportunitats de negoci.

Finalment, per tal de compartir coneixements, trobar inspiració i generar sinergies, s’organitzen jornades específicament adreçades als joves emprenedors del Priorat. Aquestes trobades serveixen també per donar suport i visibilitat a nous projectes que contribueixen al desenvolupament econòmic i social del territori.

Iniciatives singulars

Entre aquests nous projectes, trobem iniciatives singulars com la que representa Marges Priorat, empresa dedicada a la construcció i reconstrucció de marges i elements de pedra seca (barraques, escultures, recobriments, ...), que fa una important tasca per a la recuperació del patrimoni arquitectònic i organitza cursets formatius per a la divulgació d'aquesta tècnica ancestral. En Carles Giménez, fundador de Marges, atribueix a “casualitats de la vida” l’inici i èxit d’aquest projecte: “Vam refer uns marges amb un amic i ens va sorgir la idea d'oferir-nos per refer marges d'espais públics en mal estat i que la gent pogués ajudar col·laborant econòmicament o amb mà d'obra i coneixements, però va ser un fracàs: ningú mai va donar un euro per nosaltres! En canvi, el que sí vam començar a rebre van ser peticions de particulars o empreses (bàsicament cellers) que volien que els hi arregléssim algun marge. A partir d'aquí vam començar a arreglar marges, després van venir les rotondes, els jardins i les constructores i grans projectes que mai ens haguéssim imaginat!”.

Una altra iniciativa amb impacte en aquest territori és la impulsada per la Maria Pinyol: l’agència de disseny gràfic i comunicació estratègica Mapiba. “El que em va empènyer a iniciar el projecte va ser el fet de plantejar-me tornar de Barcelona. Hi vaig estar estudiant i treballant durant sis anys. Vaig tornar per viure al poble on havia nascut, Capçanes, ja que estimo i valoro el lloc on vaig créixer, i tenia clar que volia acabar vivint aquí”, recorda. La posada en marxa d’aquest projecte respon precisament a aquesta estima pel món rural: “Vaig iniciar el negoci el 2018, a la mateixa casa on hi havia viscut fins als meus tretze anys i que estava deshabitada durant l'hivern. Vaig decidir especialitzar-me en oferir serveis de comunicació visual a petits productors agroalimentaris i altres projectes del món rural per tal d’ajudar-los a comunicar bé els seus valors. Tot plegat contribueix a millorar el desenvolupament de l’entorn. Per aquesta mateixa motivació, he impulsat i creat la marca de roba LlueixVidaRural, que també reivindica els valors de la vida al poble”, explica.

Les trobades de networking, els programes de mentoria i les accions de difusió són les activitats del Consell Comarcal del Priorat més valorades per aquests emprenedors.