Primer taller del cicle "Amb mirada pagesa"

Primer taller del cicle "Amb mirada pagesa"

El passat 25 de maig el Consell Comarcal del Priorat, amb col·laboració amb d’Unió de Pagesos, va iniciar el cicle de tallers pràctics i visites a finques i a experiències emprenedores d'èxit tant agrícoles com ramaderes. Sota el nom: “El Priorat amb mirada pagesa”, es realitzarà mensualment una activitat de transferència de coneixements pensada des de la pagesia i per a la pagesia.
03-06-2022

El passat 25 de maig el Consell Comarcal del Priorat, amb col·laboració amb d’Unió de Pagesos, va iniciar el cicle de tallers pràctics i visites a finques i a experiències emprenedores d’èxit tant agrícoles com ramaderes. Sota el nom: “El Priorat amb mirada pagesa”, es realitzarà mensualment una activitat de transferència de coneixements pensada des de la pagesia i per a la pagesia.

El primer taller es va desenvolupar a la Bisbal de Falset, a càrrec de Carles Vicente, propietari de Cal Mateu, productor ecològic d’oli d’oliva verge extra, d’horta i de fruita dolça. En aquesta primera activitat l’objectiu era mostrar una experiència de gestió de cultius en ecològic, que aquest cas concret d’olivera, d’horta, i de fruiters.

Tot i la pluja, una desena de persones van assistir al taller, que es va desenvolupar amb normalitat al llarg del matí, i que va consistir en visitar 3 finques (olivera, fruiters i horta) i el magatzem on preparen i gestionen els productes i les comandes.

En Carles va remarcar la importància de la diversificació de cultius per assegurar una producció constant, i per no concentrar tota la feina i esforç en un mateix període. També per evitar perdre tota una collita (per les causes que sigui) de la que depens en exclusiu.

L’altra vessant que es va tractar va ser la de la comercialització dels productes, que és el principal repte per al conjunt de productors, i en concret, per als que decideixen produir en ecològic. La realitat és que cal buscar diferents canals de comercialització, el que exigeix al productor buscar sortides diverses per als seus productes, combinant la venda directa amb la venda de circuits curts a comerços i cooperatives que puguin distribuir aquests productes, com per exemple Hortec per al cas concret dels productes ecològics.

El cicle està organitzat en 12 tallers i jornades pràctiques en què es visitaran diferents conreus que caracteritzen el Priorat, experiències de ramaderia i de petita indústria transformadora. A les visites es posarà en relleu les bones pràctiques, tant de gestió agronòmica com empresarial, les quals revaloritzen el producte i fan que la seva producció s’adapti a  les necessitats futures, tant ambientals com dels mercats emergents.

Per iniciar el cicle es dona el tret de sortida a 6 activitats que es realitzaran durant el transcurs del 2022, però està previst poder continuar l’any vinent.

 

CALENDARI:

25 de maig del 2022, de les 10h a les 13h

Cal Mateu. Bisbal de Falset. Horta i olivers en agricultura ecològica

15 de juny del 2022, de les 10h a les 13h

Mas Martinet. Gratallops. Gestió de cobertes, adobat en verd i reg de suport

6 de juliol del 2022, de les 10h a les 13h

Clos Mogador. Gratallops. Biodiversitat, fauna auxiliar, biochar (piròlisi)

28 de setembre del 2022, de les 10h a les 15h

Permacultura Montsant. Arbolí. Energia, aigua. Bioconstrucció en finques agrícoles

28 d’octubre del 2022, de les 10h a les 15h

Granja Adzerias. Cornudella de Montsant. Porcs i cereals en ecològic (cicle tancat)

14 de desembre del 2022, de les 10h a les 15h

Conreu de la Tòfona. Ulldemolins. Gestió de camp, comercialització i tast

MÉS INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS:

Consell Comarcal del Priorat

inscripcions@prirorat.cat

977830119

 

El projecte, PECT Pobles vius i Actius, està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.

logos