Presentat el PECT Priorat en una jornada al Consell Comarcal

Presentat el PECT Priorat en una jornada al Consell Comarcal

Es tracta d’un Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial cofinançat per la Unió Europea
11-12-2019
DSC_0662.jpg

El Consell Comarcal del Priorat  ha acollit aquest matí la jornada PECT Priorat: Noves oportunitats per a tothom, que ha servit per presentar públicament el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial del Priorat (PECT), així com les diferents operacions que s’emmarquen en aquest projecte de desenvolupament econòmic i gestió sostenible del paisatge agrícola prioratí. 

El PECT “Priorat-Montsant-Siurana” és un projecte de recerca i innovació que vol potenciar un model de desenvolupament a la comarca del Priorat que integra en un mateix eix el desenvolupament econòmic i la gestió sostenible del paisatge i dels recursos agrícoles i culturals de la comarca. El PECT de la comarca del Priorat persegueix la transformació econòmica mitjançant un fort component d’innovació, la generació de noves oportunitats, la millora de la qualitat i les condicions de vida de la població de la comarca, i la preservació i posada en valor del territori. 

Cofinançat per la Unió Europea, mitjançant el FEDER, aquest PECT és impulsat pel Consell Comarcal del Priorat (que exerceix com a coordinador), la Denominació d’Origen Montsant, la Denominació d’Origen Qualificada Priorat; PIMEC - Micro, Petita i Mitjana d’Empresa de Catalunya; i VITEC-Parc Tecnològic del Vi.

Banc de terres

Més enllà d’encarregar-se de la coordinació del conjunt del PECT, el Consell Comarcal del Priorat lidera l’operació “Banc de terres”. El banc o fons de terres, que ja és en marxa, és una de les principals vies per facilitar que persones que no disposen de finques en propietat o que en volen gestionar un major nombre, puguin incorporar-se a l’activitat mitjançant acords (traspàs, arrendament, cessió…) amb propietaris des terres que no es treballen o que volen deixar de fer-ho per jubilació o altres motius. El sistema garanteix la seguretat jurídica per ambdues parts.

Singularitat de la DO Montsant

En el marc del PECT, la DO Montsant lidera l’operació que du per nom: “Caracterització de la singularitat vitivinícola de la DO Montsant”. Entre els objectius d’aquesta operació hi ha: “obtenir un mapa de zonificació de la denominació d’origen relacionat a una caracterització geològica, climàtica, cultural i sensorial dels vins que s’hi produeixen”, i”unificar criteris sobre la qualitat, dirigint l’acció a la recerca de l’excel·lència i les preferències del mercat local, nacional i internacional”.

Ecoinnovació de la DOQ Priorat

Pel que fa a la DOQ Priorat, lidera l’operació titulada “Ecoinnovació i excel·lència en la producció vitivinícola de la DOQ Priorat” i que preveu dur a terme accions coordinades  amb l’objectiu, en primer lloc, de caracteritzar i aportar coneixement sobre les particularitats de la regió i dels vins que s’hi produeixen i, en segon lloc, de protegir aquestes particularitats.

Foment del comerç innovador i sostenible

PIMEC encapçala l’operació que du per nom “Foment del comerç innovador i sostenible al Priorat”. Aquesta operació té com a objectiu principal incrementar l’oferta de comerç i serveis a la comarca mitjançant la reorientació dels punts de venda actuals i l’impuls de nous punts i nous emprenedors, que dotin d’un teixit comercial i de serveis a la comarca, coherent amb els valors de producte de proximitat, respecte mediambiental, responsabilitat social i que incorpori valors afegits derivats de l’entorn cultural i paisatgístic.

Biodiversitat i innovació vitivinícola

Pel que fa a VITEC (Centre Tecnològic del Vi) lidera dues operacions. La primera du per nom “Preservació de la biodiversitat vitivinícola del Priorat” i té com a objectiu: “Garantir la preservació del material genètic vitivinícola endogen del Priorat, com a principal eina de diferenciació, creixement i millora de la competitivitat i el posicionament internacional del sector vitivinícola prioratí”.

La segona operació comandada per VITEC s’ha batejat com“Unitat d’innovació vitivinícola”, i alò que pretén és assegurar als cellers de les Denominacions d’Origen Priorat i Montsant l’accés al coneixement existent i el suport sistemàtic en l’anàlisi i la presa de decisions durant tota la cadena productiva per assegurar l’elaboració d’un producte de màxima qualitat.