Nou número de la ‘Falca’, el butlletí amb notícies de llengua del CNL de l’Àrea de Reus

Nou número de la ‘Falca’, el butlletí amb notícies de llengua del CNL de l’Àrea de Reus

És el segon de la nova època en format digital
17-06-2021

El número 56 de la Falca acaba de sortir aquest mes de juny. La publicació recull informacions diverses relacionades amb la llengua catalana especialment les vinculades al territori del Centre de Normalització Lingüística (CNL): Reus, Cambrils i la resta de poblacions del Baix Camp i el Priorat.

En portada es presenta un vídeo en què es proposen 10 maneres per col·laborar a incrementar el català a Internet:  des de triar la versió en català dels webs que visitem fins a potenciar els influenciadors que utilitzen aquesta llengua.

En l’apartat d’aclariments lingüístics es comenten paraules i expressions del vocabulari de l’estiu que presenten alguna interferència amb el castellà o alguna particularitat de pronúncia o d’ortografia. També s’aclareix l’ús de sentir i escoltar que cada vegada més veiem utilitzar de manera confusa.

A l’Altaveu, alumnes dels cursos de català de l’Hospitalet de l’Infant i de Cambrils ens expliquen per mitjà d’un vídeo les seves experiències amb la llengua que estan aprenent i ens demostren les habilitats adquirides.

La secció Especial es dedica al projecte de la Direcció General de Política Lingüística #català947, que posa a disposició de les institucions i de la ciutadania tota la informació disponible sobre el coneixement i ús de la llengua en cadascun dels 947 municipis de Catalunya. Com a exemple, s’hi facilita l’accés a l’informe de Falset.

Un dels Recursos tractats és el dels Fils de conversa, uns materials virtuals molt interessants per a tothom que vulgui aprendre i practicar el català. En la mateixa línia s’informa de les plataformes i els webs on es poden trobar audiollibres en català.

Del programa que promou la constitució de parelles d’aprenents i de voluntaris per practicar el català en un ambient distès, el Voluntariat per la llengua, s’anomenen els nous establiments col·laboradors a Reus i el recorregut de l’exposició “Quan parles fas màgia!”  

I encara hi trobarem la informació sobre el nou període de cursos que s’iniciarà al setembre, la col·laboració del CNL amb el Consell Comarcal del Baix Camp amb un curs de nivell inicial a Vinyols i les sessions de llenguatge no sexista per a personal de les administracions locals.

Finalment,  tres activitats de caràcter més lúdic: el joc de preguntes amb què es difon la figura d’Antoni de Bofarull, una nova llista d’Spotify amb cançons d’estiu i la notícia dels premis del concurs de tutorials en català Jocen10.

La Falca, que es publica tres vegades a l’any, es pot rebre gratuïtament per correu electrònic, subscrivint-se a https://difusio.cpnl.cat/butlleti-lafalca