Llum verda a la Carta del Paisatge del Priorat

Llum verda a la Carta del Paisatge del Priorat

El conseller Recoder destaca que la signatura demostra que el Priorat té clar quin és el seu model de desenvolupament
04-10-2012
Carta Paisatge 1.jpg

El castell de Falset ha acollit aquest migdia la signatura de la Carta del Paisatge del Priorat. La signatura d’aquest Pacte pel paisatge del Priorat ha estat presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Lluís Recoder, que ha destacat l’ampli consens assolit a la comarca com un fet que demostra que “el Priorat té clar quin ha de ser el seu futur”, alhora que ha destacat que “és també un important recolzament a la candidatura d'aquest paisatge a patrimoni de la UNESCO."

En opinió del conseller Recoder, "el Priorat és un exemple de comarca que sap que el seu desenvolupament va lligat al paisatge. A diferència d'altres zones de muntanya del sud d'Europa, que s'estan despoblant i en regressió, el Priorat ha estat capaç de capgirar aquesta situació. En els darrers anys, la gent, els joves, hi han trobat una possibilitat d'arrelament".

Pel que fa Cèsar López, president del Consell Comarcal del Priorat, la institució promotora d’aquest pacte pel paisatge, la Carta no és “el final de res”, sinó tot el contrari: “el pacte que avui signem ha d’encetar i marcar una nova manera de fer les coses a la comarca”, alhora que “és una eina que, a partir d’ara, ja sobre el terreny, ens ha de ser d’una gran utilitat per tirar endavant el model de desenvolupament que tenim en marxa a la comarca, fonamentat en l’excel·lència paisatgística, agrícola i turística”.

A més de l’Observatori del Paisatge, la Conselleria de Territori i Sostenibilitat i el Consell Comarcal del Priorat (com a principal promotor),  entre els agents impulsors de la Carta del Paisatge (que avui han participat en l’acte de signatura) s’hi troben la majoria d’ajuntaments de la comarca; el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; la Diputació de Tarragona; la DOQ Priorat; la DO Montsant; la DO Siurana; el Parc Natural de la Serra de Montsant; el Consorci de la Serra de Llaberia; l’associació Prioritat i PIMEC Priorat. 

Alhora, són més d’un centenar les entitats i particulars que s’han adherit al Pacte pel paisatge i han assumit compromisos concrets. Un fet que evidencia l’ampli consens social que, després d’anys de treball i de participació ciutadana, ha aconseguit la Carta del Paisatge, concebut com un document que, malgrat no tenir caràcter normatiu, té com a objectius la protecció, ordenació, millora i valoració dels paisatges de la comarca.

La Carta del Paisatge és, doncs, un document de caràcter públic al qual s’han adherit, voluntàriament, institucions, entitats i, fins i tot, particulars en un projecte que considera els paisatges del Priorat com un dels seus elements identitaris més importants però, alhora, com un recurs econòmic i de desenvolupament local de primer ordre. 

En paraules de Cèsar López, president del Consell Comarcal del Priorat, la signatura d’avui “culmina un llarg procés de definició d’objectius i accions en pro del paisatge de la comarca, però alhora suposa l’inici d’un procés tan o més important que el que tanquem: l’execució dels compromisos que entitats, públiques i privades, i particulars ens hem plantejat”.