L'Arxiu Comarcal incorpora tretze fons i supera els 1.000 metres lineals de documentació

L'Arxiu Comarcal incorpora tretze fons i supera els 1.000 metres lineals de documentació

El Consell Comarcal del Priorat cogestiona aquest servei obert a tothom des de l’any 2004
25-06-2013

L’Arxiu Comarcal del Priorat continua consolidant els seus serveis i l’últim any ha vist com el seu fons s’ha incrementat notablement, fins al punt que l’Arxiu custodia  actualment més de 1.000 metres lineals de documentació, després de la incorporació de tretze fons de la comarca durant el 2012. 

Aquestes i altres dades figuren en l’informe que l’Arxiu Comarcal acaba de presentar en la reunió de seguiment que han celebrat representants de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de Falset i del Consell Comarcal del Priorat. Des de l’any 2004, el Consell Comarcal del Priorat cogestiona, conjuntament amb l’Ajuntament de Falset, el funcionament de l’Arxiu Comarcal del Priorat, tot i que la seva titularitat recau en la Generalitat. L’Arxiu Comarcal del Priorat està ubicat al castell de Falset i forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya.  

Entre els fons dipositats a l’Arxiu durant l’any 2012 destaquen l’ingrès de tres fons documentals municipals: Gratallops, la Torre de Fontaubella i Porrera, conjuntament amb altres fons d’aquests municipis com són els del jutjat de pau o les prefectures locals del ‘Movimiento’. Altra documentació ingressada ha estat la de les escoles de Gratallops (localitzada entre la documentació municipal) i de Capçanes, com també un nou fons d’una cooperativa agrícola: La Pradellenca de Pradell de la Teixeta.

Més enllà de la documentació que s’ha incorporat de nou, durant el 2012 s’han descrit els 23 fons de les cambres agràries locals (1939-1995). L’arxiu més gran que s’ha descrit ha estat el de l’Ajuntament de Bellmunt del Priorat amb 22,8 m (1841-1995). Les descripcions arxivístiques són fonamentals per facilitar l’accès a la informació dels investigadors.

Altres activitats destacades al llarg de 2012 han estat la col·laboració en l’edició del llibre del centenari de la Cooperativa Falset-Marçà, així com l’edició de la revista comarcal ‘Lo violí’ juntament amb el Centre d’Estudis del Priorat. 

L’arxiu resta al servei de les administracions i dels ciutadans per salvaguardar, conservar, gestionar i assegurar l’accessibilitat del patrimoni documental de la comarca produït per organismes públics, entitats privades i persones físiques del seu àmbit territorial. Tota la documentació dipositada a l’arxiu resta en propietat de l’entitat o persona dipositant, que també té l’opció, de deixar que es digitalitzin els documents que li pertanyin i que li siguin retornats. El dipositant rep un inventari, elaborat pel centre, de la documentació ingressada, la qual sempre pot consultar i demanar-la pel seu ús.

L’horari d’estiu de l’Arxiu  (de l’1 de juny al 30 de setembre) és de dilluns a divendres de 8.00 a 15.00 hores. 

Per a més informació sobre l’Arxiu Comarcal del Priorat, consulteu el següent enllaç.