La màgia del Voluntariat per la llengua arriba a Falset

La màgia del Voluntariat per la llengua arriba a Falset

Del 15 al 24 de febrer de 2021 es podrà visitar a la Biblioteca Salvador Estrem i Fa de Falset l'exposició “Quan parles fas màgia”
16-02-2021

Del 15 al 24 de febrer de 2021 es podrà visitar a la Biblioteca Salvador Estrem i Fa de Falset l'exposició “Quan parles fas màgia”, una mostra que forma part de la nova campanya del Voluntariat per la llengua (VxL) que duu el mateix nom i que a través de la metàfora de la màgia destaca la capacitat del programa per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen.

L'exposició vol convidar tant voluntaris com aprenents a participar en aquesta experiència i a sumar-se a les més de 150.000 parelles lingüístiques a què va arribar el 2020 malgrat que la pandèmia va limitar les trobades presencials, la qual cosa demostra l'èxit d'aquest programa que va néixer fa 17 anys.

L'increment de nous inscrits, tant de voluntaris com d'aprenents, es deu en part a la nova campanya "Quan parles fas màgia" que la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) va llançar la tardor passada i que està protagonitzada per participants reals, amb una imatge gràfica renovada i una exposició que ja té més de 50 itineràncies previstes arreu de Catalunya, entre les quals hi ha, a més Falset, Cambrils, l'Hospitalet de l'Infant i Reus i a les comarques del Baix Camp i el Priorat, les que formen el Centre de Normalització de l’Àrea de Reus Miquel Ventura.

El VxL es manté malgrat les restriccions
Tot i les restriccions de mobilitat i contacte social provocades per la pandèmia, les parelles del VxL han mantingut el compromís de conversar en català amb mitjans telemàtics. Per això, les trobades de les parelles lingüístiques del VxL s'han traslladat a la modalitat virtual per continuar les sessions amb seguretat. Al 2020, des de l'1 d'abril es van formar més de 2.500 parelles virtuals i si comptem les parelles que s'havien format des del gener passen de les 2.700. D'aquestes, el CNL de l'Àrea de Reus en va gestionar gairebé cinquanta l'any passat i serà la modalitat que continuarà impulsant mentre duri la situació sanitària actual.

Màgia per conversar: un nou recurs audiovisual
A banda de l’exposició, la campanya “Quan parles fas màgia” inclou un nou material audiovisual de suport a la pràctica oral que s’adreça a les parelles lingüístiques del VxL, especialment a les que fan el voluntariat lingüístic en línia, a l’alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i a tots els aprenents de català que el vulguin practicar. Es tracta d’una sèrie de vídeos per estimular la conversa en llengua catalana amb el mag Eduard Juanola fent trucs a partir dels quals proposa temes d’interès per encetar una conversa.

El nou recurs complementa altres materials de  foment de la conversa com la col·lecció "Parlem Tu i Jo" , “Llegir per parlar, llegir per aprendre” i “Temes per parlar”.

El programa Voluntariat per la llengua
El Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. El VxL facilita la conversa en català a persones amb coneixements bàsics de la llengua que necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que la parlen (voluntaris). Els interessats s'hi poden inscriure directament al web www.vxl.cat o poden demanar més informació al Servei Comarcal de Català del Priorat, a vxl.reus@cpnl.cat o al 634 740 079.