La cinquena edició del Dia del Paisatge reflexionarà sobre els problemes, oportunitats i propostes per al futur de la comarca del Priorat

La cinquena edició del Dia del Paisatge reflexionarà sobre els problemes, oportunitats i propostes per al futur de la comarca del Priorat

La jornada tindrà lloc aquest dissabte 16 de desembre a la Cartoixa d’Escaladei
12-12-2023

La Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat de Priorat-Montsant-Siurana organitza aquest dissabte a la Cartoixa d’Escaladei la cinquena edició del Dia del Paisatge amb l’objectiu de ser un espai de trobada i intercanvi obert a tothom. La jornada d’enguany se centrarà en vincular els problemes, oportunitats i propostes per al futur de la comarca que van aparèixer en el Dia del Paisatge 2022 amb, d’una banda, les polítiques públiques que vol impulsar el Consell Comarcal del Priorat a partir del treball realitzat amb els municipis i de l’altra, amb les conclusions de l’exposició Habitar, sorgides de la comunitat dels 9 pobles en què, de moment, ha itinerat.

Així doncs, la programació del Dia del Paisatge arrencarà a partir de les 9.15 h amb la benvinguda institucional que comptarà amb els parlaments de les autoritats municipals i comarcals i representants de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.

A partir de les 9.30 h, Eduard Martí, tècnic de Prioritat, exposarà les conclusions de l’exposició Habitar, que fins a dia d’avui ha passat per nou municipis de la comarca i al voltant de la qual s’ha fet una proposta participativa i interactiva per treballar sobre el model territorial respectuós amb els valors del paisatge del Priorat i el projecte territorial que es desenvolupa.

A continuació, serà el torn d’extreure les conclusions del Cicle de diàlegs sobre el despoblament al Priorat que va tenir lloc el passat mes de novembre amb l’objectiu de buscar estratègies i establir accions de desenvolupament al voltant de qüestions com l’habitatge, l’urbanisme, les sobiranies km0 o la diversificació de l’activitat econòmica. El debat estarà moderat per la consultora d’arquitectura social Itziar González, qui també va coordinar totes les jornades de debat del Cicle.

A partir de les 12 h, Roser Vernet presentarà el seu llibre Lo mig del món, en el qual reflexiona sobre la identitat, la vida, la família, el paisatge o el territori entre d’altres qüestions. Montserrat Domingo moderarà la presentació, que continuarà amb la projecció del vídeo Un aplaudiment dels joves pagesos del Priorat, en què diversos joves pagesos i ramaders de la comarca reivindiquen la importància de treballar la terra I denuncien, de forma irònica i sarcàstica, la hipocresia de les administracions i de la societat en general vers la seva feina.

La jornada acabarà amb un torn obert de paraula i un vermut al jardí de la Cartoixa d’Escaladei.

La Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat de Priorat-Montsant-Siurana està formada per una vintena d’entitats i d’institucions públiques i privades, entre les quals hi ha el Consell Comarcal del Priorat, els ajuntaments, diversos departaments de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’associació Prioritat, que aglutina el teixit social i cultural de la comarca. Des d’un punt de vista jurídic i funcional, l’òrgan s’integra en l’estructura del Consell Comarcal del Priorat.