La candidatura del Priorat a patrimoni de la UNESCO obté el suport del Parlament de Catalunya

La candidatura del Priorat a patrimoni de la UNESCO obté el suport del Parlament de Catalunya

El president del Consell Comarcal i el Conseller de Turisme han acompanyat la delegació de Prioritat a la sessió plenària i han destacat “la importància que pot tenir per al Priorat un reconeixement que posa en valor el seu passat i el seu futur”
11-04-2012

El Parlament de Catalunya ha efectuat (dilluns 11 d’abril) una declaració parlamentària conjunta de suport a la candidatura del Priorat per ser declarat patrimoni mundial de la UNESCO com a “paisatge cultural agrari de la muntanya mediterrània”. A la sessió plenària hi han assistit el president del Consell Comarcal del Priorat, César López, i el Conseller de Turisme, Jaume Roca, que han acompanyat una delegació de Prioritat, l’associació que impulsa la candidatura. 

El Parlament de Catalunya ha valorat en la seva declaració la voluntat de la comarca de “significar-se amb la terra, amb l’agricultura, amb la biodiversitat, la sostenibilitat i l’especificitat de la cultura i l’agricultura mediterrània”. Alhora, ha posat de manifest la projecció del Priorat “cap al futur i cap a la innovació, sense maltractar els testimonis del passat”.

D’altra banda, també s’ha fet esment “al vincle i respecte íntims entre la gent i el territori, entre la comunitat i els valors amb els quals s’identifica” i a “l’actual confluència d’iniciatives públiques i privades a la societat prioratina”.

El Consell Comarcal del Priorat ha expressat en diverses ocasions el seu recolzament a la candidatura del paisatge de la comarca a patrimoni de la UNESCO. En aquest sentit, el president César López, ha recordat que “en Consell d’Alcaldes (18-10-2010) ja es va acordar donar-hi suport”, entenent “la importància que pot significar per al Priorat un reconeixement que posa en valor el seu passat i el seu futur”.

Carta del Paisatge

En paral·lel a la candidatura del Priorat a patrimoni de la UNESCO, administracions locals i comarcals, i entitats i associacions públiques i privades han expressat la seva implicació amb la Carta del Paisatge. Aquesta es defineix com un “Pacte pel paisatge del Priorat”, que es proposa objectius de qualitat i incorpora compromisos concrets, amb l’objectiu de ser un instrument col·lectiu de compromís ètic i pro-actiu a favor de la protecció, millora i valorització dels paisatges del Priorat.