La campanya  "Parla'm en català" es difon per mitjà del comerç a Falset

La campanya  "Parla'm en català" es difon per mitjà del comerç a Falset

Els cartells es podran veure a 24 botigues de la capital del Priorat de l’octubre al desembre
28-09-2021

La campanya “Parla’m en català” es difondrà a Falset gràcies a la implicació del comerç. Aquesta campanya del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Àrea de Reus Miquel Ventura, del qual forma part el Servei Comarcal de Català del Priorat, pretén sensibilitzar la població catalanoparlant que no és necessari canviar de llengua quan s'adrecin a persones que creuen que no el parlen o que no són d'aquí. També pretenia animar els que l'entenen o l'estan aprenent a demanar als catalanoparlants que els parlin en català.

El CNL proposa que els catalanoparlants s'adrecin d'entrada en català a tothom, fins i tot als que parlin en una altra llengua, mentre no manifestin que no entenen el català. D'aquesta manera es facilita a les persones que el volen aprendre ocasions per posar-lo en pràctica, no s'oculta davant qui sembla que no és d'aquí  i s'aconsegueix que el català continuï sent la llengua parlada en un nombre elevat d'interaccions comunicatives a casa nostra.

Per això es van crear els cartells de la campanya protagonitzats per quatre alumnes estrangers del CNL que explicaven  els motius pels quals demanaven que els seus interlocutors es mantinguessin parlant en català quan conversin amb ells. Són Valens Niyitegeka, de Ruanda; Masoomeh Pooladi, de l'Iran; Khatuna Tsanava, de Geòrgia, i Brayan Quilindo, de Colòmbia.  

Després d’estar exposats a les dependències del Consell Comarcal del Priorat, ara aquests cartells es mostraran als establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua de Falset de manera rotatòria. Actualment es poden veure a la carnisseria Miró, a la cafeteria Àgora, a l’Agrobotiga Agrícola Falset Marçà i al restaurant el Cairat, i està previst que passin per 20 establiments més.

Dades

Cal recordar que al Camp de Tarragona un 94,4% de la població entén el català, i un 82,4 % el sap parlar, segons les dades de l'Enquesta d'Usos Lingüístics de la Població (EULP) 2018 que la Direcció General de Política Lingüística ha presentat recentment.

A més, hi ha moltes persones que n'estan aprenent: durant l'any 2019 al Baix Camp i al Priorat hi ha hagut 1.475 inscripcions als cursos d'acolliment de català del CNL , i el 2020, malgrat la pandèmia, 1.524.

Per tant, en poques ocasions els catalanoparlants trobaran interlocutors que no els comprenguin.

L'EULP 2018 també revela que al Camp de Tarragona la llengua habitual dels seus habitants és en un 40% el català, en un  7,5 % el català i el castellà; en un 41% el castellà, en un 5,9 altres llengües i en un 4,2% altres combinacions.
En aquestes comarques hi ha un 27,9% de la població que declara que inicia sempre les converses en català; un 27,3% que les inicia en català sovint, un 17,4% que les comença poques vegades en català i només un 7,9 % que no les inicien mai en català.

Ara bé, del total de persones que comencen les converses en català, només un 13,4% continua en aquesta llengua si la resposta és en castellà, mentre que en un 77,1% la continua en castellà.

La campanya "Parla'm en català", per tant, pretén fer augmentar el nombre de converses que s'inicien en català, per una banda, i per l'altra fer créixer les que continuen en català encara que la resposta sigui en castellà, ja que com hem dit un 94,4% de la població que viu al Camp de Tarragona entén el català.