Jornada "Boscos, gestió forestal i conservació del paisatge”

Jornada "Boscos, gestió forestal i conservació del paisatge”

Segona xerrada del cicle sobre canvi climàtic que organitza el Consell Comarcal del Priorat, en el marc del projecte europeu PECT Pobles Vius i Actius.
02-11-2022

El Consell Comarcal del Priorat, en el marc del projecte europeu PECT Pobles Vius i Actius, organitza la segona xerrada del cicle sobre canvi climàtic. Aquesta jornada titulada, “Boscos, gestió forestal i conservació del paisatge”, tindrà format doble, per poder arribar a més gent del territori. Per assistir-hi no cal inscripció prèvia, les dues sessions són gratuïtes.

Dia 10 de novembre a les 18 h, a la seu del Parc Natural de Montsant, a La Morera de Montsant.

 

Dia 17 de novembre a les 18 h, a la sala d’actes del Consell Comarcal del Priorat, a Falset.

 

Aquestes dues jornades sorgeixen de la necessitat d’afrontar els reptes de futur que planteja l’augment del risc i virulència dels incendis en un paisatge on hi ha un constant augment de la massa forestal i pèrdua del mosaic agrari.

Es posaran sobre la taula possibles eines, instruments i estratègies que ja s’estan desenvolupant al Priorat. Es comptarà amb la participació del Consorci de la Serra de Llaberia, el Parc Natural de Montsant, la Fundació Pau Costa i el Banc de Terres del Consell Comarcal.

S’exposaran casos pràctics i instruments de planificació que es tenen a l’abast i s’acabarà amb una taula rodona on també es donarà veu a tothom per plantejar estratègies conjuntes a ajuntaments, ADFS, persones propietàries forestals i activitats de gestió activa del paisatge, com és el cas de la pastura i la gestió en prevenció d’incendis forestals.

 

El PECT Pobles Vius i Actius

El Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) “Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador” vol lluitar contra el despoblament de les àrees rurals a través de dos àmbits d’actuació: la innovació social i l’especialització intel·ligent. D’una banda, s’aplica la tecnologia a l’escola rural i la cura de la gent gran per tal de millorar la qualitat de vida als pobles. I de l’altra, es posa el focus en el sector vitivinícola, l’agroalimentari i els productes locals per tal de treballar en la seva especialització i augment de competitivitat. Liderat i coordinat per la Diputació de Tarragona, hi participen també la Universitat Rovira i Virgili, el Consell Comarcal del Priorat, l’Organisme autònom de desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva), el Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i  l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.