El Priorat participa a la presentació del primer estudi sobre l’enoturisme sostenible, responsable i innovador a Catalunya

El Priorat participa a la presentació del primer estudi sobre l’enoturisme sostenible, responsable i innovador a Catalunya

07-11-2025

L’Escola d’Enoturisme de Catalunya va presentar aquest dimecres al Vinseum de Vilafranca del Penedès el primer estudi de l’oferta d’enoturisme sostenible, responsable i innovador, dins de la tercera fase de l’informe Wine Travel Observer.

L’acte, celebrat en el marc de la primera Jornada d’Enoturisme i Sostenibilitat, va reunir representants de les nou Rutes del Vi de Catalunya, entre elles la del Priorat, que va participar activament en el debat sobre el present i el futur de l’enoturisme sostenible al nostre territori.

L’estudi, basat en més de 300 enquestes a negocis enoturístics, conclou que Catalunya obté una valoració global de 7,3 sobre 10, amb uns valors equilibrats en sostenibilitat ambiental (7,4), responsabilitat social (7,2) i innovació (6,5). Segons el seu investigador, David Jobé, “Catalunya presenta un model madur, coherent i diversificat, amb una orientació compartida cap al turisme responsable i l’autenticitat com a factor competitiu”.

El Priorat, territori coherent i compromès amb la sostenibilitat

Pel que fa al Priorat, l’estudi destaca una nota mitjana de 6,9 punts en establiments turístics sostenibles, amb una clara tendència al creixement dels allotjaments rurals sostenibles i dels models col·laboratius vinculats a la vinya, com els packs combinats de visita, àpat i allotjament.

A més, el territori obté una valoració de 6,8 punts en espais culturals del vi, amb un referent destacat: la Cartoixa d’Escaladei, exemple d’espai patrimonial que integra cultura, història i paisatge vitivinícola.

L’informe també subratlla la coherència social i paisatgística del Priorat, que consolida la seva identitat com a territori enoturístic sostenible, arrelat i autèntic.

Participació del Consell Comarcal del Priorat

La tècnica de Turisme del Consell Comarcal del Priorat va participar en la jornada, responent conjuntament amb la resta de representants de les Rutes del Vi de Catalunya a una sèrie de preguntes sobre el nivell de compromís sostenible, responsable i innovador del territori. També es va reflexionar sobre les àrees de millora i les oportunitats de futur per a l’enoturisme prioratí.

Entre els reptes identificats, es va destacar la necessitat de continuar treballant en la digitalització responsable, la formació enoturística i el treball en xarxa amb els agents del territori, per reforçar un model turístic sostenible i coherent amb els valors del Priorat.