El Priorat és una de les comarques més compromeses amb la recollida selectiva

El Priorat és una de les comarques més compromeses amb la recollida selectiva

La creació del Consorci per a la Gestió de Residus Municipals de la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Terra Alta, de la qual n’és soci el Consell Comarcal, ha estat clau per elevar del 7,67% al 44,94% el percentatge de recollida selectiva
21-09-2012

El Priorat és des de fa uns anys una de les comarques amb un major índex de recollida selectiva. Sense anar més lluny, el passat 2011 va tornar a superar la mitjana catalana, que se situa en un 41% dels residus. Per trobar les causes que expliquen aquestes bones dades cal remuntar-se i fer esment, entre d’altres, a la creació del Consorci per a la Gestió de Residus Municipals de la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Terra Alta, que es va impulsar entre els anys 1995 i 1996.

Des del 1998 presta als municipis del seu àmbit d’actuació el servei de recollida i transport dels residus generats al seu destí final, ja sigui abocador, planta de compostatge o recuperador. En el cas del Priorat, el Consell Comarcal, soci del Consorci, té la delegació de tots els pobles de la comarca en aquest àmbit.

La posada en marxa del Consorci i les respectives campanyes d’informació sobre la recollida selectiva dutes a terme als diferents municipis han suposat un augment de la conscienciació col·lectiva dels veïns del Priorat. I aquesta, alhora, s’ha traduït en un augment del percentatge de residus que es recullen de manera separada. Si l’any 1998 el percentatge de recollida selectiva al Priorat era d’un 7,67%, l’any 2004 arribava al 27,09%, i el 2010 superava el 44,94%. Joan Carles Garcia, conseller de Medi Ambient i representant del Consell Comarcal del Priorat al Consorci, juntament amb Jaume Sabaté, considera que “aquestes dades posen de manifest que des del Consorci, i amb la implicació de la gent, s’ha avançat molt en la gestió de residus, fins al punt que avui dia el Priorat n’és una comarca puntera”.

L’any 2010, els premis Medi Ambient de la Generalitat reconeixien la tasca duta a terme durant tot aquest temps i, en l’àmbit de la prevenció i el reciclatge de residus, feien una menció honorífica al Consorci “per haver aconseguit, mitjançant el compromís d’un territori amb molta diversitat de municipis, uns bons resultats en la recollida selectiva”

D’altra banda, el passat mes de maig, l’Agència de Residus de Catalunya lliurava diplomes de reconeixement als municipis catalans amb índexs més alts de recollida selectiva. Entre els 126 municipis que havien superat el 55% de recollida selectiva bruta s’hi trobaven Bellmunt del Priorat, Cabacés, Capçanes, Falset, Marçà, Masroig i Porrera.