El Priorat acull el darrer cicle de jornades sobre el canvi climàtic a la comarca

El Priorat acull el darrer cicle de jornades sobre el canvi climàtic a la comarca

El cicle, dirigit al sector agrícola prioratí, s’emmarca en el projecte PECT Pobles Vius i Actius i l’organitza el Consell Comarcal del Priorat
22-03-2023

El Consell Comarcal del Priorat obre les inscripcions pel cicle de jornades de canvi climàtic que es duran a terme durant els mesos de març i abril en tres municipis de la comarca.

Aquest cicle tanca el programa de jornades de canvi climàtic que es va iniciar amb la jornada de “Gestió energètica i autoabastiment” i va seguir amb les jornades de “Gestió forestal i conservació del paisatge” .  L’última part del cicle centrarà el seu focus en la presentació del manual de "Bones pràctiques agràries per mitigar el canvi climàtic a diversos cultius estratègics del Priorat" que han realitzat l’Espigall; empresa assessora en agroecologia i modelització climàtica i VITEC, el Parc tecnològic del vi ubicat a Falset.

Les tres jornades es realitzaran seguint el següent ordre:

  • El dia 12 d’abril a les 18h, a Falset, es farà la primera jornada amb la presentació del manual de bones pràctiques agràries i es realitzarà una ponència que anirà a càrrec de Pol Bragulat, analista de la Geopolítica del Mediterrani i dissenyador de sistemes de Permacultura; ell ens presentarà el seu estudi de viabilitat de la jojoba a la comarca del Priorat.

 

  • El dia 26 d’abril a les 18 h, a Cabacés, tindrà lloc la segona jornada, novament amb la presentació del manual de bones pràctiques agràries i una ponència que en aquest cas realitzarà Joan Ramón Coll (VITEC), geògraf i climatòleg, que parlarà sobre l'evolució actual i futura del canvi climàtic al Priorat i de les estratègies per minimitzar els impactes associats. També es farà una taula rodona per intercanviar opinions i inquietuds abans d’acabar la jornada.

 

  • El dia 10 de maig a les 18 h, a Cornudella de Montsant, es presentarà per última vegada el manual de bones pràctiques agrícoles i es durà a terme una ponència per part Blai Vidiella, especialista en sistemes complexos i activitats regeneratives, que ens presentarà la relació entre les activitats humanes i el futur del clima. Com pot ser que petites activitats provoquin canvis a gran escala? Com canvien les relacions naturals depenent de la activitat humana? Abans de la cloenda es realitzarà una taula rodona de debat.

Les jornades són gratuïtes i no és necessària inscripció prèvia.

Per a més informació es pot contactar amb el Consell Comarcal del Priorat (977830119) o escrivint un correu electrònic a rfernandez@priorat.cat

 

El PECT Pobles Vius i Actius

El Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) “Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador” vol lluitar contra el despoblament de les àrees rurals a través de dos àmbits d’actuació: la innovació social i l’especialització intel·ligent. D’una banda, s’aplica la tecnologia a l’escola rural i la cura de la gent gran per tal de millorar la qualitat de vida als pobles. I de l’altra, es posa el focus en el sector vitivinícola, l’agroalimentari i els productes locals per tal de treballar en la seva especialització i augment de competitivitat. Liderat i coordinat per la Diputació de Tarragona, hi participen també la Universitat Rovira i Virgili, el Consell Comarcal del Priorat, l’Organisme autònom de desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva), el Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i  l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.

logos