El Consell Comarcal veu raonable portar aigua de l’Ebre al Priorat

El Consell Comarcal veu raonable portar aigua de l’Ebre al Priorat

El Ple de l’ens aprova una moció que deixa clar el posicionament de la Institució respecte a la qüestió hídrica
30-01-2024

El Consell Comarcal del Priorat va aprovar en la sessió plenaria celebrada aquest dilluns el seu posicionament respecte a la proposta del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya per portar aigua de l’Ebre cap als embassaments de la comarca. En aquest sentit, la institució veu raonable la mesura i considera que rebre aquesta aigua per a garantir el reg de suport és clau per a la supervivència del sector primari del Priorat, la base de tota l’economia de la comarca.

El president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, afirma que “rebem de bon grat una proposta que és racional, ja que té en compte que l’objectiu és garantir l’aigua només quan sigui estrictament necessària”. Així, el president també es posa deures com a comarca i diu que “el Priorat ha de gestionar els seus recursos hídrics d’una manera eficient i sostenible i només agafar l’aigua de l’Ebre en situacions excepcionals”.

Així, des de la institució es veu en els projectes per portar aigua de l’Ebre cap a la comarca una solució estructural que assegurarà el reg en moments difícils, com és la situació de sequera que estem patint actualment, i que, amb el canvi climàtic, es donaran cada vegada més sovint. Una sequera que, fins i tot, ha provocat que diversos municipis s’hagin quedat sense aigua per a l’ús de boca. És així, doncs, que aquestes infraestructures han de servir també per garantir l’accés a l’aigua als pobles del Priorat quan sigui estrictament necessari.

És per això que des del Consell es fa una crida al Govern i als grups amb representació al Parlament de Catalunya per tal que es posin a treballar com més aviat millor en aquests projectes i que es contemplin les partides necesàries dins la negociació dels pressupostos de la Generalitat per aquest 2024.

Acabar amb el transvasament cap a Riudecanyes

Amb tot, i malgrat que des de la Generalitat ja s’ha dit que l’aigua de l’Ebre no arribarà a Riudecanyes, el Consell Comarcal del Priorat insisteix en la necessitat d’acabar amb la concessió que permet el transvasament d’aigua de l’embassament de Siurana cap al del Baix Camp. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal, afirma que “ni una gota de l’aigua del Siurana ha de baixar cap a Riudecanyes. Hem de continuar treballant per acabar amb l’espoli i revocar el transvasament”.

De la mateixa manera, la institució comcarcal creu necessària la retirada, sense càrrecs, de la demanda interposada contra les activistes que van actuar en defensa del riu Siurana i que han de fer front a un procés judicial per haver aturat, de forma reivindicativa i totalment simbòlica, el transvasament d’aigua del riu cap al pantà de Riudecanyes.

Per altra banda, des del Consell Comarcal s’anima també a la Generalitat a dur a terme les inversions necessàries perquè els pagesos de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes puguin regar amb l’aigua regenerada que la depuradora de Reus deixa anar cada any al mar. I és que, amb l’aigua de la depuradora, no caldria que se n’agafés ni una gota de Siurana.

Des del Priorat es considera que és bàsica una bona gestió de l’aigua, amb sentit comú. És per això que cal que cada vegada es duguin a terme més accions d’estalvi i reaporfitament d’aquest recurs bàsic per al territori.

És per aquest motiu que el Consell Comarcal del Priorat està treballant amb els diversos agents de la comarca implicats (ajuntaments, pagesos, ecologistes, entitats socials, etc.) per aconseguir una entesa comarcal de consens per garantir i alhora preservar els recursos hídrics del Priorat.