El Consell Comarcal del Priorat celebra que els projectes per granatir l’aigua de reg a la comarca tirin endavant

El Consell Comarcal del Priorat celebra que els projectes per granatir l’aigua de reg a la comarca tirin endavant

També aplaudeix l’adjudicació de la redacció del Pla Territorial Sectorial Agrari del Priorat
26-04-2024

El Consell Comarcal del Priorat valora positivament l’anunci que ha fet aquesta setmana la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Glòria Tibau, respecte als projectes per garantir el reg de suport a la pagesia del Priorat i del Baix Camp. Tibau va anunciar aquest dimecres des de Falset que el Departament ja està realitzant els treballs previs per a la redacció dels projectes per portar aigua del riu Ebre, en una primera etapa, fins al pantà dels Guiamets, emmagatzemar-hi el volum que necessiti la zona regable del Baix Priorat i bombar la resta d’aigua cap als municipis de la conca del Siurana que ho requereixin així com per connectar  el pantà de Margalef amb el canal Garrigues-Sud.

De la mateixa manera, des de l’ens comarcal també es considera important que el projecte perquè els pagesos del Baix Camp puguin regar amb l’aigua regenerada que surt de la depuradora de Reus també segueixi endavant.

El president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, celebra els avenços en aquests projectes: “és una bona noticia saber que des del Govern de la Generalitat se segueix treballant perquè aquests projectes siguin una realitat com més aviat millor, el 2027 com a molt tard. Tot i així, l’emergència que patim a la comarca fa imprescindible trobar solucions al mentrestant, la qual cosa, ens consta, també s’està abordant”.

Des de la institució es veu en els projectes per portar aigua de l’Ebre cap a la comarca com una proposta raonable i una solució estructural que assegurarà el reg en moments difícils, com és la situació de sequera que estem patint actualment, i que, amb el canvi climàtic, es donaran cada vegada més sovint. Una sequera que, fins i tot, ha provocat que diversos municipis s’hagin quedat sense aigua per a l’ús de boca. És així, doncs, que aquestes infraestructures han de servir també per garantir l’accés a l’aigua als pobles del Priorat quan sigui estrictament necessari.

Per altra banda, el Consell també celebra que la Generalitat hagi adjudicat la redacció del Pla Territorial Sectorial Agrari del Priorat, una llarga reivindicació de la comarca des que es va aprovar la Llei 3/2019 dels espais agraris de Catalunya. Per la comarca aquest pla s’entèn com una eina de protecció i preservació dels espais i del sector agrari del Priorat, a banda, que és un instrument d’ordenació i de gestió del paisatge agrari imoprescindible per seguir avançant cap al reconeixement de la comarca com a patrimoni mundial de la UNESCO.

“Estem molt contents amb l’anunci. Aquesta és una demanda que la comarca feia des de fa temps. El Pla Territorial Sectorial Agrari servirà per determinar les especificitats, les característiques, les problemàtiques i les singularitats, així com els objectius de preservació dels espais agraris del Priorat”, afirma el president comarcal, que afegeix que  “el paisatge que genera aquest mosaic agroforestal és el valor més important, universal i definitori de la nostra comarca i el que aporta un valor afegit a les seves principals activitats econòmiques que en són l’agricultura, la indústria agroalimentària i el turisme”.

Falset, 25 d’abril del 2024.