El CINC, Cicle de Cinema Infantil en Català, torna a Reus gràcies a La Fira Centre Comercial

El CINC, Cicle de Cinema Infantil en Català, torna a Reus gràcies a La Fira Centre Comercial

Les sessions seran cada dijous d’estiu a les 18.30 h i el preu de l’entrada serà només de 2 euros
01-07-2021

El Cicle de Cinema Infantil en Català torna amb força a Reus de la mà de La Fira Centre Comercial.

De l’1 de juliol i fins al 30 de setembre, la població de Reus i rodalia tindrà l’oportunitat de poder veure 14 títols en català a un preu per a tots els públics, 2 €, als Cines Axion, ubicats a l’interior del Centre Comercial que organitza el cicle.

Les sessions es faran cada dijous a les 18.30 h i començaran amb la coneguda pel·lícula “Com ensinistrar un drac”.

El nou CINC de La Fira s’ha presentat avui 30 de juny en roda de premsa al Centre Comercial.

Hi ha assistit Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus i Mayte Forján, gerent de La Fira. Els han acompanyat Raquel Prius, coordinadora de Política Lingüística de l’Ajuntament, i Anna Saperas, directora del Centre de Normalització Lingüística, dues persones que han treballat en el CINC des de la seva creació.
Com ha explicat Daniel Recasens, la tornada a Reus del CINC ha estat possible gràcies a les converses que des de 2019 han mantingut el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus i La Fira.

Mayte Forján ha afirmat que La Fira Centre Comercial va creure en el projecte i el 2020 va prendre el compromís d’organitzar-lo, però abans que es pogués presentar, la pandèmia va fer que quedés aturat, fins que aquest estiu s’han donat les condicions adequades per poder-lo posar en marxa.

Amb aquesta aposta, que els implicats estan segurs que tindrà molt bona acollida, la ciutadania tindrà ocasió de veure cada setmana un film d’animació doblat en català, cosa que és difícil de trobar i especialment a la ciutat.

El Cicle de Cinema Familiar, que després va esdevenir CINC, va néixer a Reus l’any 2003 per la preocupació de la llavors Regidoria de Política Lingüística i el Centre de Normalització perquè els infants de la ciutat i rodalia no podien veure pel·lícules infantils en la llengua pròpia de Catalunya.

Va començar a l’Orfeó Reusenc, on va funcionar la majoria d’anys, va passar als Cinemes Reus Palace l’any 2016 i el 2017, quan van tancar, es va fer un intent a la Sala Santa Llúcia. De 2017 ençà, però, no s’havia pogut recuperar aquest cicle a la ciutat.
Durant catorze anys van veure les pel·lícules en català del cicle 18.758 persones i s’han fet 129 projeccions, la qual cosa demostra que si hi ha oferta hi ha públic per veure cinema en català.

EL CINC és una iniciativa de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per fer créixer l’oferta i el consum de cinema infantil en català, amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística i diversos ajuntaments, institucions, entitats i cinemes.

 

Arxius adjunts