Constituïda la Comissió de seguiment de la Carta del Paisatge

Constituïda la Comissió de seguiment de la Carta del Paisatge

27-11-2013
DSC_0590.JPG

Aquest matí s’ha constituït la Comissió de Seguiment de la Carta del Paisatge del Priorat. Una comissió que serà l’encarregada de vetllar pel compliment dels objectius que inclou aquest pacte comarcal pel paisatge, ja aprovat després d’anys de debat, consens i redacció. De fet, la constitució de la Comissió de Seguiment és el primer pas en la gestió dels acords que inclou aquesta Carta del Paisatge. 

Dotze representants formen part d’aquesta Comissió, en nom dels següents agents públics i privats: Consell Comarcal del Priorat; Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat; Observatori del Paisatge; Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat; Ajuntaments de la comarca; Departament de Cultura de la Generalitat; Diputació de Tarragona; DO vitivinícoles de la comarca; PIMEC i Associació Prioritat. 

En la Carta del Paisatge, en el moment de la seva aprovació, ja es preveia la formalització d’una Comissió de Seguiment, com “un instrument de participació de les administracions públiques conjuntament amb els agents econòmics, socials, culturals i ambientals de la comarca per dinamitzar el debat, mitjançar entre els diferents interessos existents sobre el territori i que afectin a la seva dimensió paisatgística, fer propostes i dur a terme el seguiment de les polítiques i actuacions sobre el paisatge al Priorat”. Entre les seves funcions, hi ha la formulació d’estratègies “per al desenvolupament dels acords i compromisos assolits a la Carta del paisatge del Priorat”, prioritzar les accions especifiques que cal executar a partir d’ara i definir les possibles tasques d’una Comissió Tècnica Comarcal del Paisatge. 

Aquest ‘Pacte pel paisatge del Priorat’ es proposa objectius de qualitat paisatgística i, alhora, incorpora compromisos concrets de primer ordre (els seus “compromisos estructurants”) com són, per exemple, la promoció de projectes d’intervenció i gestió del paisatge de caràcter supramunicipal o que l’estudi del paisatge s’incorpori als currículums educatius de la comarca. El seu objectiu principal, però, després d’haver-se tancat definitivament la redacció, és que la Carta del paisatge es converteixi en allò que es pretén que sigui: un instrument col·lectiu de compromís ètic i proactiu a favor de la protecció, millora i valorització dels paisatges del Priorat.

En opinió del president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, la constitució de la Comissió de Seguiment és un pas “transcendent per a la comarca”, ja que  “és ara que comença una etapa en la qual els agents públics i privats hem de ser responsables amb els compromisos que vam consensuar i adoptar voluntàriament amb l’objectiu de treballar en el territori amb un plus de respecte i de sensibilitat pel nostre entorn, per tal que el paisatge sigui un actiu econòmic de dinamització i desenvolupament local”.

Garcia reconeix, però, que la tasca de gestió de la Carta del Paisatge que ara s’inicia no és senzilla, atés que “no hi ha gaires precedents de gestió de documents d’aquesta mena i, si hi són, no tenen un abast territorial tan gran com és el de tota una comarca”. Per la qual cosa, en opinió del president del Consell, “segurament que ens trobarem amb reptes que mirarem de superar el millor possible i dels quals n’acabarem aprenent de cara al futur”.