Consell Comarcal i alcaldes del Priorat s’oposen al projecte de repotenciació del parc eòlic Trucafort, entre Baix Camp i Priorat

Consell Comarcal i alcaldes del Priorat s’oposen al projecte de repotenciació del parc eòlic Trucafort, entre Baix Camp i Priorat

L’informe de valoració presentat posa el focus en l’impacte natural i paisatgístic del projecte, els perjudicis del nou accés i la manca d’accions preventives i correctores
22-12-2020

El Consell Comarcal del Priorat i el Consell d’Alcaldes s’oposen al projecte de repotenciació del parc eòlic Trucafort, situat entre la comarca del Priorat i el Baix Camp. En conseqüència, el Consell d’alcaldes de la comarca i el ple del Consell, celebrat ahir al vespre, han acordat donar el seu suport col·lectiu a l’informe de valoració sobre aquest projecte (impulsat per Naturgy SA) presentat pels ajuntaments de Pradell de la Teixeta i La Torre de Fontaubella. Aquest informe ja ha estat presentat a l’oficina territorial d'acció i avaluació ambiental del departament de Territori i Sostenibilitat.

El projecte de repotenciació del parc eòlic Trucafort (situat en els termes municipals de Pradell de la Teixeta, La Torre de Fontaubella, L’Argentera i Colldejou) preveu el desmantellament del parc actual, la construcció d’un nou accés al parc i la incorporació de 7 nous aerogeneradors de grans dimensions d’una alçada de fins a 150 m i una base de suport de 774 m2 com a accions de major rellevància ambiental.

En aquest sentit, l’informe de valoració presentat pels ajuntaments posa el focus en l’impacte natural i paisatgístic del projecte, els perjudicis del nou accés i la manca d’accions preventives i correctores.

Amb relació a aquest assumpte, el Consell Comarcal del Priorat vol recordar que, ja l’any 2001, la institució i altres representants socials de la comarca van aprovar un acord per al desenvolupament de l’energia eòlica a la comarca. L’Acord comarcal, que posa límits a la implantació d’aerogeneradors, es va produir arran de l’allau de demandes i projectes de parcs eòlics que es va produir a la comarca els darrers anys del segle XX.

En aquest sentit, el Consell manifesta que, tot i la imperiosa necessitat de realitzar una transició energètica efectiva, en cap cas aquesta transició necessària es pot fer en detriment del paisatge, entès com un recurs fonamental del desenvolupament sostenible de la comarca. Igualment, el Consell subratlla que el model d'implantació d’energia eòlica i fotovoltaica (amb efectes com els produïts a algunes comarques veïnes) no és sostenible ni desitjable.

L’informe d’avaluació

Entre d’altres, l’informe al qual donen suport els alcaldes del Priorat i el Consell Comarcal, fa les següents consideracions i insta a l’adopció de les següents mesures:

  • Garantir que l’execució dels treballs de desmantellament de les infraestructures i instal·lacions del parc eòlic es realitzen aprofitant els actuals accessos del parc.
  • El projecte preveu la construcció d’un accés al parc eòlic, que presenta un impacte desfavorable, sinèrgic i continuat en el temps sobre l’entorn rural i de muntanya com a valors intrínsecs a la promoció de l’economia local.
  • El nou accés projectat també presenta una incidència directa sobre els espais lliures de la meitat sud del terme municipal de Pradell de la Teixeta, al qual fragmenta indiscutiblement, tot representant una barrera infranquejable totalment incompatible amb les directrius establertes en l’ordenació i la gestió del sòl no urbanitzable.
  • Efectuar la retirada controlada de la totalitat d’elements i instal·lacions obsoletes i no aprofitables per al nou projecte de repotenciació i, en especial d’aquells elements residuals que en l’actualitat es troben soterrats o bé que estan classificats com a residus perillosos, com les cimentacions, les conduccions de cablejats elèctrics i/o de serveis, restes de fibra, etc.
  • No preveure ni efectuar cap actuació de revegetació forçada que suposi la incorporació d’exemplars provinents d’altres zones territorials i/o vivers, atesa la singularitat de la biocenosi present en l’àmbit de la serra de Pradell i de l’Argentera, i de forma especial sobre les zones corresponents a l’hàbitat Prats mediterranis rics en anuals, basòfils (Thero-Brachypodietalia), (HIC 6220 i prioritari), vinculat als espais oberts i que es veu afavorit pels incendis forestals.
  • Establir un protocol de control i seguiment davant l’afecció potencial d’hàbitats i/o exemplars d’espècies faunístiques vulnerables, especialment sobre l’àguila cuabarrada i els quiròpters, amb la intervenció d’un equip professional expert en matèria de seguiment i protecció de fauna autòctona.