350 persones es beneficien de la Llei de Dependència al Priorat

350 persones es beneficien de la Llei de Dependència al Priorat

Els Serveis Socials del Consell Comarcal han tramitat un miler de sol·licituds des del 2007
12-01-2012

Gairebé fins a 350 persones es beneficien, a dia d’avui, a la comarca del Priorat d’alguna de les prestacions o serveis previstes en la Llei de Dependència. Així ho recull l’estadística de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Consell Comarcal del Priorat, que des que va entrar en vigor aquesta llei ha tramitat fins a 920 sol·licituds al respecte. Tenint en compte que el Priorat supera per poc els 10 mil habitants, els 348 beneficiaris actuals representen el 3,5% del total de la seva població. 

La coneguda popularment com Llei de la dependència va entrar en vigor l’any 2007, i a la comarca del Priorat s’ha convertit en una eina de gran valor. “En una comarca com la nostra, envellida i on hi ha molts pobles petits i molt sispersos geogràficament, els serveis que ofereix la Llei de la Dependència són d’una enorme utilitat”, opina el president del Consell Comarcal, Cèsar López. El procés de reconeixement de la dependència s’inicia als Serveis Socials del Consell Comarcal del Priorat, que són els encarregats de dur a terme una orientació inicial de la sol·licitud. 

L’estadística dels Serveis Socials de la comarca del Priorat també indica que 443 persones s’han beneficiat, en algun moment, de la Llei de dependència des de l’any 2007. 

Són diversos els ajuts i prestacions econòmiques que es deriven d’aquesta llei. Els dependents, un cop reconeguts, poden beneficiar-se, entre d’altres serveis, de la teleassistència o dels serveis d'atenció domiciliària, poden tenir facilitats i ajuts econòmics per ingressar en una residència o centre de dia o poden veure com el seu cuidador habitual percep una prestació econòmica per estar al seu càrrec.

A dia d’avui, són 289 els “cuidadors no professionals” que reben una prestació econòmica per tenir al seu càrrec alguna persona que sigui dependent. S'anomena cuidador informal o no professional (o curador familiar) aquelles persones que atenen de forma continuada una altra persona en situació de dependència, convisquin amb ella o no, i amb la qual estiguin vinculats afectivament. Tanmateix, l'Administració també pot reconéixer excepcionalment com a cuidadora una persona de l'entorn de la persona dependent que, tot i que no tingui grau de parentiu, resideixi al mateix municipi o en un altre de proper i que visqui en una zona on no hi hagi altres modalitats d'atenció.