Projecte pilot intergeneracional al Geriàtric Guiamets

07/07/2019

La comarca del Priorat acull, des de fa uns mesos, un grup de joves menors estrangers no acompanyats (MENA). En la gran majoria, es tracta de joves amb poca formació i, sobretot, amb escassos referents intergeneracionals en la societat d’acollida, circumstàncies a les quals cal sumar-hi la necessitat de formació i la dificultat d’accedir-hi. És per això que durant el mes de maig i juny  s’han dut a terme un seguit d’accions en el marc d'un projecte pilot per fomentar la intergeneracionalitat. 

Els joves han participat en activitats per fomentar el desenvolupament personal mitjançant trobades setmanals que volen ajudar els adolescents a adquirir hàbits i valors socials de la societat d’acollida, alhora que contribueixen al benestar dels residents del centre que visiten, que, en aquesta prova pilot, ha estat el Geriàtric Guiamets. 

Aquestes trobades han potenciat les relacions intergeneracionals, i valors com la confiança, l’empatia i la seguretat. També els han servit per prendre contacte amb un àmbit professional, i sobretot per conèixer millor la societat d’acollida.

Els joves han acompanyat els residents en el seu espai de lleure en el centre, tot jugant a jocs de taula o participant en activitats diverses.  També han participat en sortides organitzades, com, per exemple, els jocs intercomarcals de la Residència Natzaret o la Revetlla de Sant Joan.

L’entesa entre els joves i els avis del centre ha estat molt bona, i els residents han estat molt contents de rebre les visites dels joves. Tant és així que, atesa la bona resposta dels avis i dels joves, la programació anual de serveis socials del Priorat valorarà la possibilitat d’ampliar l’experiència a altres serveis i centres de la comarca del Priorat.