Preocupació al Priorat davant una sentència que autoritza l’ampliació d’una pedrera entre el Masroig i els Guiamets

25/07/2017
Una delegació de la comarca del Priorat es va reunir ahir a Barcelona amb la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat

Representants de la comarca del Priorat van mostrar ahir la seva preocupació davant la Generalitat de Catalunya en relació a l’ampliació d’una pedrera als termes del Masroig i els Guiamets, després que l’empresa Áridos Uniland n’hagi aconseguit una sentència favorable (pel que fa a la llicència ambiental) en instàncies judicials.

L’ampliació de la pedrera en qüestió (dita del Xiprer) afectaria de forma clara el sòl de protecció especial anomenat Lo Sarraí, Collroig i la Tosseta, entre els termes del Masroig i els Guiamets, que és un connector ecològic d’un elevat valor paisatgístic.

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, Mercè Rius, va ser l’encarregada de rebre la delegació prioratina, integrada pel president i vicepresident del Consell Comarcal del Priorat, Jordi Sabaté i Joan Carles Garcia, respectivament; l’alcalde dels Guiamets, Miquel Perelló; l’alcalde del Masroig, Ferran Masip; i Joan Vaqué i Joan Pons, en nom de l’associació Prioritat.

Els prioratins van traslladar a Rius la inquietud que ha provocat a la comarca una recent sentència favorable a l’empresa (pel que fa a la llicència ambiental) en el jutjat contenciós-administratiu, i que li permetria fer l’ampliació que vol tirar endavant des de fa anys i que, fins ara, estava aturada en haver-se presentat al·legacions per part del territori.

En paraules del president del Consell Comarcal del Priorat, Jordi Sabaté, “en la reunió hem volgut informar-nos sobre quines possibilitats reals tenim d’aturar aquest projecte després de la sentència judicial favorable a l’empresa, i això és el que ara des del territori hem de concretar”. Tot i així, Sabaté reconeix que “la sentència és un gerro d’aigua freda per a les aspiracions de la comarca d’aturar aquesta ampliació que afecta directament un corredor ecològic i xoca amb la Carta del Paisatge, la candidatura a Patrimoni Mundial i amb el model de desenvolupament respectuós amb l’entorn que hem decidit tirar endavant a la comarca”.

En les al·legacions presentades des de la comarca n’hi havia d’ambientals, de jurídiques i de paisatgístiques. Entre les raons mediambientals, s’afirmava que l'ampliació de “la pedrera afectaria de forma clara i contundent el sòl de protecció especial anomenat Lo Sarraí, Collroig i la Tosseta, ja que, en ocupar la major part de l'amplada d'aquest connector ecològic, destruiria la seva funcionalitat o valor pel qual ha estat catalogat. I suposa la destrucció, en la pràctica totalitat de la superfície (4.515 ha), d'hàbitats naturals d'interès comunitari, en concret Pinedes mediterrànies d'acord amb la cartografia del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya”.

Pel que fa a les raons jurídiques, es constatava “una irregularitat en la tramitació de l'ampliació de la pedrera, ja que si bé Áridos Uniland va sol·licitar l'autorització ambiental per a un canvi substancial en data 27 de juny de 2007, l'autorització ambiental de l'activitat extractiva no es va emetre fins a 21 d'abril de 2009”.

Finalment, s’al·legaven raons paisatgístiques, “ja que la zona on es projecta l'ampliació de la pedrera té un elevat valor paisatgístic que l'ampliació de l'activitat extractiva malmetria de forma molt severa, a més de la desforestació i els canvis radicals produïts en el relleu”.