Es posen en marxa sis parelles lingüístiques a Falset per conversar en català

14/11/2017
Voluntaris i aprenents es van conèixer en una sessió formativa al Consell Comarcal del Priorat

El dia 7 de novembre va tenir lloc la presentació d’una nova edició del Voluntariat per la llengua, una iniciativa que promou l’ús de la llengua catalana en àmbits quotidians amb la formació de parelles lingüístiques. Rosalia Vernet, responsable del Servei Comarcal de Català del Priorat, va destacar la importància del programa Voluntariat per la llengua per fomentar l’ús social de la llengua catalana, fer noves amistats, enriquir-se culturalment o perdre la vergonya a usar aquesta llengua.

En aquesta ocasió són sis les parelles que s’han constituït al Priorat. Tots els aprenents procedeixen del curs Bàsic 3 que imparteix actualment Rosalia Vernet. Val a dir que aquestes persones és el primer cop que tenen l’oportunitat de participar en el programa, ja que es requereix que els aprenents tinguin uns coneixement mínims per poder dur a terme una conversa senzilla.

La tècnica responsable del programa, Rut Ortiz, es va encarregar de donar als participants informacions i instruccions perquè la seva experiència com a membres d'una parella lingüística resultés ben positiva i va detallar alguns dels materials lliurats a les parelles que poden utilitzar a l'hora de conversar, com les lectures del material Llegir per parlar, llegir per aprendre o el vuitè número de la col·lecció Parlem Tu i Jo, editat recentment per la Direcció General de Política Lingüística i que recull textos sobre la salut.  

Activitats per a voluntaris i aprenents

Una de les opcions que tenen els participants en el programa per parlar en català és visitar els establiments que hi donen suport i que permeten que els aprenents, sols o acompanyats dels voluntaris, facin pràctiques lingüístiques en contextos reals. Actualment n’hi ha més de 40 a la comarca del Priorat i més de 300 si incloem també el Baix Camp.

Punts d’inscripció del Voluntariat per la llengua

Les persones que estiguin interessades a participar-hi com a aprenentes o com a voluntàries poden adreçar-se personalment al Servei Comarcal de català del Priorat,  situat a la seu del Consell Comarcal (plaça de la Quartera, 1), per telèfon (977 83 19 83) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat). O poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat.

 

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l'any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 100.000 parelles

 

Novembre de 2017