El Priorat exigeix un canvi de rumb en la política hídrica de la comarca

11/07/2017
El Consell d’alcaldes i el ple del Consell Comarcal aproven una moció on es demana que es revisin i es controlin millor els transvasaments d’aigua a altres conques, especialment del riu Siurana al pantà de Riudecanyes

La comarca del Priorat va mostrar ahir unanimitat absoluta a l’hora d’exigir un canvi de rumb en la política hídrica de la comarca. El Consell d’alcaldes, primer, i el ple del Consell Comarcal, seguidament, van aprovar ahir al vespre una moció en la qual, entre d’altres coses, exigeixen “a l’Agència Catalana de l’Aigua i a Confederació Hidrogràfica de l’Ebre la revisió de les concessions d’aigües del Priorat que es transvasen a altres conques, amb especial atenció a les concessions atorgades a la Comunitat de Regants de l’embassament de Riudecanyes”.

La moció comença constatant que una gran part dels municipis pateixen greus problemes d’abastament d’aigua any rere any, i cita els casos de municipis com Poboleda, Torroja del Priorat, Porrera, Gratallops, Falset, Bellmunt del Priorat i la Vilella Alta. Alhora, s’argumenta que “la manca d’aigua impedeix el desenvolupament socioeconòmic de la comarca, sobretot del sector agrícola, que és el principal motor de l’economia del Priorat”. Tot seguit, la moció aprovada recorda que la comarca compta amb una Carta del paisatge, que té marcats entre els eus objectius: “Conservar i gestionar els paisatges fluvials de manera equilibrada entre la seva conservació i les activitats econòmiques”.

En conseqüència, el text aprovat ahir posa damunt la taula un acord de nou punts. El primer exigeix a l’Agència Catalana de l’Aigua “un estudi de l’estat actual de les disponibilitats dels recursos hídrics de la comarca, així com una previsió de les necessitats futures, i la planificació de les inversions necessàries per garantir aquestes necessitats”.

El segon dels punts demana una “revisió de les concessions d’aigües del Priorat que es transvasen a altres conques, amb especial atenció a les concessions atorgades a la Comunitat de Regants de l’embassament de Riudecanyes”. Es dóna el fet que més d’un 90% de l’aigua del riu Siurana es transvasa des de fa anys a l’embassament de Riudecanyes, mentre que el Siurana baixa sec gairebé sempre i hi ha pobles de la comarca del Priorat que tenen greus problemes de subministrament.

Per tant, el tercer punt de l’acord també exigeix “a l’Agència Catalana de l’Aigua un control rigorós dels cabals transvasats a altres conques, dels usos concrets que es fan d’aquest cabals i del compliment de la legislació en matèria de cabals ecològics”. Mentre que el quart dels acords reclama “l’execució de les inversions, (algunes  previstes des de fa anys),  per solucionar els problemes d’abastament dels municipis del Priorat, i els corresponents estudis de viabilitat de les mateixes.

En aquesta mateixa línia, altres reivindicacions aprovades ahir passen per “exigir a la Generalitat i a l’Agència Catalana de l’Aigua la convocatòria urgent d’una taula de treball amb la participació de totes les parts implicades, per afrontar de manera seriosa els problemes d’aigua del Priorat i en concret el repartiment just de l’aigua del pantà de Siurana”. També “s’exigeix a la Generalitat i a l’Agència Catalana de l’Aigua que els pobles de la conca puguin participar amb veu i vot a juntes de desembassament del Pantà de Siurana”.

L’acord també demana a la Generalitat de Catalunya que es comprometi “en la consecució de les reivindicacions en matèria de recursos hídrics del Priorat que han de garantir el desenvolupament sostenible del nostre territori”.

En paraules del president del Consell Comarcal, Joan Carles Garcia, “el problema d’aigua a la comarca no afecta tan sols alguns municipis, sinó tots. Pobles que estem a la conca del riu Siurana i que demanen coses realment bàsiques, començant per saber quin és l’estat actual de l’explotació d’aquests recursos i planificar-ne la seva gestió de manera integral”. És per això que Garcia també afirma que “les institucions del Priorat entenem que cal revisar les actuals concessions i transvasaments a altres conques, com la del pantà de Riudecanyes, perquè són concessions que es van fer, ja fa molts anys, en un escenari de manca d’aigua en algunes poblacions del Baix Camp i que ara, potser, ja no són necessàries”.