El Consell del Priorat mostra el seu condol per la mort de Neus Català

15/04/2019

El Consell Comarcal del Priorat vol mostrar el seu condol per la mort de Neus Català, símbol de la lluita antifeixista i de la resistència en els camps de la mort nazis. “Més enllà que Neus Català fos filla dels Guiamets, cosa que ens honora a tots els prioratins, Neus Català representa alguns dels valors que els humans no hem de perdre mai de vista si volem seguir construint un mon millor”, en paraules del president del Consell Comarcal del Priorat, Jordi Sabaté. 

Els valors de la lluita contra les injustícies. La importància de defensar les teves idees. El coratge de seguir aferrant-te a la vida quan absolutament tot se t’ha girat en contra i el més fàcil és plegar veles. La necessitat de reivindicar el paper de les dones, sempre, en tot moment, cada dia al llarg de la història. I el deure de recordar, de fer memòria, de no permetre que caiguin en l’oblit horrors tan grans que, de vegades, podem tenir la temptació de pensar que no poden tornar a passar mai més. 

En la cerimònia de comiat de demà dimarts al tanatori de Móra la Nova, el president del Consell Comarcal vol incidir en el fet que “Neus Català ha encarnat aquests principis com pocs en aquest país. S’ha convertit en una dona icònica, a la qual hem de seguir respectant i recordant. A ella i a totes les seves companyes, com la Neus sempre insistia a dir. L’hem de recordar pel que ha estat com a persona i pel que representa col·lectivament”. 

Sabaté també vol destacar que “Neus Català era una lluitadora que tenia molt clar que podies ser d’un lloc (dels Guiamets) i alhora podies lluitar per la llibertat de tots els homes i dones del país i del mon. La seva lluita era local i alhora internacionalista. I el fet que una dona d’aquesta vàlua hagi sortit del nostre petit país (el Priorat, en aquest cas), m’honora i ens honora.