Acord entre Independents-ERC i JxCAT per formar govern el Consell Comarcal del Priorat

14/07/2019
El document d’entesa s’ha signat aquest matí i, entre d’altres, incorpora acords contra la davallada demogràfica, l’abandonament rural i el transvasament del Siurana

Independents-ERC i JxCAT a la comarca del Priorat han tancat i signat un acord per constituir govern al Consell Comarcal del Priorat entre el 2019 i el 2023, que es formalitzarà oficialment en el ple de constitució previst per aquest dilluns (15 de juliol).

L’acord, segons figura en la pròpia declaració signada avui diumenge (14 de juliol), neix de la voluntat de dotar la comarca “d’un govern comarcal àmpliament representatiu, fort i estable, transparent, honest i ètic”, que inclou 17 dels 19 consellers comarcals (10 d’ERC i 7 de JxCAT) i membres de la majoria de municipis de la comarca. 

L’acord preveu que la presidència i la vicepresidència recaiguin en el grup d’Independents-ERC (Xavier Gràcia, de Gratallops, en serà el president), mentre que la segona vicepresidència correspon a JxCAT.

Un dels primers punts punts de l’acord posa l’accent en la necessitat de: “afavorir la creació d’activitat econòmica i donar suport al teixit productiu de la comarca”, prenent com a punt de partida “la complexa i dificultosa situació econòmica que travessen molts sectors productius, que ha provocat una taxa d’atur molt elevada, sovint estructural”. 

En el text signat aquest matí també hi figura el compromís de: “Materialitzar acords que permetin impulsar els projectes d’abastament d’aigua dels diferents pobles del territori, i lluitar sense treva per la reversió definitiva del transvasament entre conques hidrogràfiques que es produeix des del riu Siurana al pantà de Riudecanyes”.

L’acord també destaca la necessitat de posar en marxa “polítiques de desenvolupament sostenibles, equilibrades i coherents amb el medi ambient i la realitat de la comarca”, i de seguir impulsant “el model de desenvolupament que ha aconseguit bastir aquesta comarca, al llarg dels darrers vint-i-cinc anys, i que té com a eixos principals la qualitat agroalimentària, turística i paisatgística”.

En aquesta mateixa línia, Independents-ERC i JxCAT del Priorat consideren del tot prioritària la lluita contra la davallada demogràfica dels diferents pobles de la comarca i “contra l’abandonament progressiu dels conreus i el mon rural, amb els problemes greus que se’n deriven tant de caire social, econòmic, forestal, ambiental, etc”.

Fruit d’aquesta reflexió, es considera imprescindible “seguir impulsant la candidatura de la comarca del Priorat a Patrimoni Mundial de la Unesco, en el benentès que la seva retirada ha estat simplement provisional i que tant la Generalitat de Catalunya com el Ministerio de Cultura segueixen creient possible el reconeixement del nostre paisatge per part de la Unesco”.

Finalment, l’acord comarcal manifesta “la decidida voluntat de la comarca del Priorat de treballar per a l’exercici del Dret a decidir i per a la constitució d’un Estat català, lliure i sobirà”.